Nagy lebőgés: minden rendben a Norvég Alap civiljeivel

Befejeződött a Norvég Civil Támogatási Alaptól érkező pénzek elosztásában közreműködő három magyar civil szervezet törvényességi ellenőrzése. A Fővárosi Főügyészség szerint mindhárom működése teljesen megfelel a hazai jogszabályoknak.

Két másik esetben adminisztratív hiányosságot talált az ügyészségi vizsgálat – írja a Magyar Nemzet. Az egyik alapítvány elmulasztotta feltenni honlapjára a 2012. és 2013. évi beszámolókat, egy másik egyesület pedig már nem működik. A lap értesüléseit a főügyészség szóvivője is megerősítette.

Az ellenőrzést Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által felügyelt Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kérésére kezdte meg az ügyészség tavaly év végén az érintett öt civil szervezetnél. 

Lázár János 2014 áprilisában kereste meg a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagját, mert véleménye szerint a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásait a szerinte az LMP-hez szorosan kötődő Ökotárs Alapítvány vezetésével osztják szét.  A magyar kormány gyanúja szerint a norvég alap hazai felhasználásakor politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

2014. szeptember 8-án a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az Ökotárs Alapítvány és partnerei székhelyén, illetve az alapítvány egyes munkatársainak lakásán házkutatást tartottak. Az eljárás törvénytelenségét idén januárban mondta ki a bíróság.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.