Az EU-pénz 90 százalékát lenyúlták volna - fideszes korrupciós ügyet leplezett le a 168 óra

A szokásos 50 helyett csak 10 százalékot tarthatott volna meg a megítélt uniós támogatásból egy szociális szövetkezetekből álló hálózat (azaz a pénz fele helyett 90 százalékát akarták ellopni), további kiadás a fideszes képviselőnek előre fizetendő ötmilliós „alkotmányos költség" – írja a 168 óra.

Öt embert gyanúsítanak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés bűntette miatt abban az ügyben, amelyről a 168 óra közölt terjedelmes összefoglalót.

A történet 2015 elején, Tiszaújvárosban kezdődött, ahol a 46 éves E. Zsolt – az ügy egyik gyanúsítottja – korábban már létrehozott egy országos szociális szövetkezeti hálózatot, amellyel 2014-ben a brüsszeli LIFE pályázaton igényeltek működési támogatást, de nem nyertek. Egy ismerőse, a 47 éves B. Tibor segítséget ígért neki, mondván: az ő egyik ismerősének, a szintén tiszaújvárosi K. Péternek jó kapcsolatai vannak uniós pályázatokban bennfentesnek számító, fontos emberekkel, köztük Mengyi Rolanddal, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével és választókerületi elnökkel. K. Péter végül ígéretet tett a baráti párosnak, hogy tesz egy kört és tolmácsolja igényüket „odafenn" pályázati témában.

Az első, budapesti megbeszélésre, amelyen E. Zsolt és B. Tibor elmondta, hogy a kétszáz szociális szövetkezetből álló hálózatuk működtetéséhez szeretnének támogatásra pályázni, Mengyi Roland egy másik öltönyös férfival érkezett. Közben több alkalommal is jól kivehetően arról diskuráltak egymás között, hogy ezt meg kell beszélni „L.-lel", ám az nem derült ki, kit jelöl ez a betű.

Az ügybe Mengyi Roland bevont egy pályázatírót is, a már szintén gyanúsított B. Szilviát, a Public Sector Consulting Kft. szakemberét. A képviselő a TÁMOP-os keretből ígért pénzt, de feltételül azt szabták, hogy a megítélt támogatási összeg 50 százalékát vissza kell fizetni nekik. Ezek csupán költségek, amelyet a szövetkezeteknek le kell számlázniuk oktatás, e-learning, konferencia- és workshopszervezés címén, a támogatás másik fele pedig megmaradna náluk bérre, járulékokra – magyarázta E. Zsoltnak és B. Tibornak B. Szilvia.

Mengyi tagad, az MSZP feljelenti

Az MSZP feljelentést tesz Mengyi Roland ellen. A fideszes képviselő állítja, az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. Részleteket itt olvashatnak: >>>

A feltételeket aztán közben többször is változtatták. Mengyi Roland úgymond alkotmányos költség jogcímen ötmillió forintot kért még a pályázat kiírása előtt, és ugyanennyire tartott igényt utána is. A tárgyalások végére pedig a megtartható összeg tíz százalékra csökkent, azaz a 90 százalékát ellopták volna. Ám a főszereplőket – a 168 óra értesülése szerint egy nem is nagy összegű adócsalás miatt – már szemmel tartotta a NAV, amely tájékoztatta Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét. Ezért a szóban forgó pályázat végső kiírását végül úgy módosították, hogy az ne feleljen meg az ügyben szereplő szövetkezeteknek. A támogatási kérelmeket elutasították, mint ahogyan később a fellebbezéseket is.

Az első tisztáldozat az Emberi Erőforrások Minisztériumától menesztett Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár volt, a következő pedig Mengyi Roland lehet – írja a lap.

A 168 óra úgy tudja, hogy a nyomozást a NAV július 11-én átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek, mert az adóhatóság szerint mentelmi joggal rendelkező személyt is érint.

Nagy Andrea ügyészségi szóvivő viszont azt közölte, hogy a gyanúsítottak között nincs mentelmi joggal rendelkező személy, nem kezdeményeztek mentelmijog-felfüggesztési eljárást az ügyben. Arról viszont nem nyilatkoznak, hogy terveznek-e ilyen intézkedést.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.