Farkas Flórián helyett Köpeczi-Bócz megy

Az uniós pénzek felhasználásának gyakorlata miatt menesztik Köpeczi-Bócz Tamást – erősítették meg lapunknak kormányközeli források. Az államtitkár leváltását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezte.

A kormányfő már egy decemberi kormányülésen szóvá tette, hogy 60 milliárd forint uniós forrást veszíthetünk el az oktatás területén. Ezt az államtitkár trükközéssel, retrospektív eljárással próbálta megelőzni, a büdzséből már kifizetett programokat utólag próbálta uniós projektté minősíttetni.

Brüsszeli vélemények szerint azonban Farkas Flórián megmentése érdekében hozott a kormány áldozatot, ebből a megfontolásból áldozta be az uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárt. Köpeczi-Bócz régóta a roma felzárkóztatásra szánt pénzek első számú kormányzati gazdája volt, és a Híd a munka világába program idején a Türr István Képző és Kutató Intézet is hozzá tartozott.

Így részese volt annak, hogy a csaknem ötmilliárdos programból tartalmilag semmi sem valósult meg, az Országos Roma Önkormányzat által elköltött 1,6 milliárd forintot végső soron kénytelenek leírni veszteségként, és meg sem kísérlik elszámolni az EU felé a programot. Ezt valakin számon kell kérni. A kézenfekvő felelőst, Farkas Flóriánt azonban a kormány ki akarja menteni az ügyből. Ahogyan forrásunk fogalmazott, „eldugták, mint az aranyórát", s szóban mindig kiállnak mellette, nem folyik ellene eljárás, és megúszta azt is, hogy nem jelent meg a csalás elleni uniós hivatal előtt.

Úgy tudjuk, Farkas érinthetetlenségét legalább a választásokig megpróbálják fenntartani, vélhetőleg azért, mert épp a legutóbbi választásokkal, a romák mozgósításával kapcsolatban tett olyan szívességeket a kormányoldalnak, ami miatt nem engedik, hogy baja essen.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.