Az EU ellen hangolt az ünnepen Lázár János

A következő hónapok és évek tétje, hogy Magyarország képes lesz-e az elmúlt években visszaszerzett nemzeti szuverenitását, önállóságát megőrizni, megvédeni – jelentette ki Lázár János szombaton, Hódmezővásárhelyen, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a Kossuth téren.

Párhuzamot vonva a '48-as eseményekkel a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hangsúlyozta: "nem vagyunk erőtlenek, nem hagyjuk magunkat, jó lesz, ha Brüsszel tanul Bécstől és megtanulja, hogy a szabadságszerető magyaroknak senki nem diktálhat".

A magyarok túl sokáig éltek nagy birodalmak alattvalóiként, hol a török, hol a Habsburg, hol a szovjetek alattvalójaként, így "nem volt nehéz dolga annak, aki a rendszerváltozás idején arra próbált rávenni bennünket, hogy új gazdát keressünk, immáron Brüsszelben vagy Washingtonban" – fogalmazott. És bár a kormányt sokat támadják, mert a magyar ügyért hajlandó bárkivel szembeszállni, úgy gondolja, "jó lesz, ha Brüsszel tanul Bécstől". (Orbán Viktor is végig erőről, forradalomról, hősökről, meg folyamatosan harcban álló Magyarországról beszélt a Múzeumkertben.)

A politikus felidézte: alkotmányos forradalom zajlott le 2010-ben, melyet – ahogy ez a történelemben szokás – megint szabadságharc követett. Ez azonban talán a magyar történelemben először nem fegyverletétellel ér véget, és nem egy passzív ellenállás követi majd, hanem egy nagyon aktív, csöndes és közös cselekvés.

Magyarországon a fegyverletétel politikája uralkodott évtizedeken keresztül, és arra nevelte az embereket, hogy az előttük álló kihívások legyőzése csak megszorításokkal, magas adókkal, elvett juttatásokkal és drága árakkal megy. 2010-re végül elege lett a magyaroknak, és négy éve új korszak kezdődött a rendszerváltás utáni történelemben, olyan, ami méltó 1848 és 1849 szellemiségéhez. "Egyetlen négyéves ciklus alatt végrehajtottunk egy polgári forradalmat, megvívtunk egy európai szabadságharcot, és megalapoztunk egy új, boldog békeidőszakot" - jelentette ki. Hangsúlyozta: a most lezáruló kormányzati ciklus reményt adott az embereknek, mert hosszú évek, emberöltők után "végre ízelítőt kaptunk abból, hogy eljöhet egy új békeidő, a gyarapodás, az ország és a nemzet épülésének a következő nagy korszaka következhet, méghozzá még a mi életünkben".

Lázár János beszédében a nemzeti együttműködés kormányának és politikai erőinek felelősségét, történelmi küldetését hangsúlyozta a félbehagyott rendszerváltás befejezésében. A két évtizeddel ezelőtti tervekből már megvalósult, hogy az ország visszaszerezte a szabadságát, és a saját lábán áll, "most pedig annak is ideje van, hogy azt, amit elértünk a szabadság terén, a magunk hasznára fordítsuk. Folytassuk a munkát, virágoztassuk fel Magyarországot, szabadságot és jólétet mindenkinek" – zárta beszédét az emlékező mintegy négyszáz egybegyűlt előtt. Az eseményen ezt követően mintegy kétszáz határon túli magyar tette le az állampolgársági esküt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.