Nyilvános szoptatással vágtak vissza

Egy szoptató anyának a Nyugati téri McDonalds Étteremben szerdán azt mondta egy biztonsági őr, hogy ez "nem elfogadott tevékenység". Száz kismama ment szoptatni tiltakozásképpen pénteken a budapesti étterembe.

- Ez az első nagy nyilvános szoptatás Magyarországon - fogalmazott az egyik résztvevő, miközben gyermekét kamerák kereszttüzében kezdte táplálni. - Nemzeti - bővítette az akció elnevezését egyik társa, aki szintén a szerdai megalázó intézkedés miatt tiltakozott. A flashmob résztvevői szerint minden anyát megillet a jog, hogy babája igényeinek megfelelően gondoskodjon róla, ezzel kapcsolatban ne érhesse megaláztatás.

Tajola Stella is itt volt, akivel az eset megtörtént. Három és fél hónapos babájával, Áronnal érkezett, ugyanúgy, mint szerdán reggel kilenc óra tájban. - Eddig azt tapasztaltam - felelte kérdéseinkre -, hogy nem ütközik akadályba, hogy szoptassak. Szerdán is azt gondoltam, hogy nyugodtan megetethetem a gyereket. Direkt megkérdeztem egy eladót, aki azt felelte, üljek le és nyugodtan álljak neki. Miközben szoptattam, egy biztonsági őr lépett hozzám, majd a főnökével történt konzultáció után azt közölte, " ez itt nem elfogadott tevékenység". Nem tessékelt ki, de el kellett oldalognom. Utána írtam ki a közösségi oldalra, hogy mi történt velem.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Gáti Miklós filmes szervezte az akciót, akinek felesége szintén szoptatós anyuka. A Flashmob a szabad szoptatásért Facebook-oldalon közel hatszázan jelezték, hogy ott lesznek a "Mekiben", közülük végül százan érkeztek meg, hogy kifejezzék felháborodásukat. Köztük volt Szeberényi Krisztina Janka nevű héthónapos babájával, aki láthatóan nagyon évezte a szokatlan nyüzsgést. - Azonnal elhatároztam, hogy idejövök - mondta az anya, vele még ilyen sehol nem fordult elő. Igaz, tette hozzá, általában a férje is ott van, ha váratlanul kell megetetni a babát.

- Egy szoptató anyukát akadályozni elképesztő atrocitás - kommentálta Gáti Miklós -, ilyenről még nem hallottunk. Ferenc pápa nemrég a Sixtus kápolnában arra biztatta a nőket, nyugodtan etessék meg gyerekeiket, ha éhesek. Ezt írta most Magyarországon felül egy biztonsági őr.

Az amerikai McDonalds Étteremlánc rögtön az eset nyilvánosságra kerülése után nyilatkozott, amit pénteken ki is osztottak az újságíróknak. "Éttermeinkben minden édesanyának lehetősége van a szoptatásra - írták a közleményben -, nincs és nem is volt érvényben olyan szabályozás, ami ezt megtiltaná számukra... Eddigi információink alapján a konkrét esetben egy éttermi dolgozó kollégánk megfelelően nyújtott segítséget az édesanyának. Később avatkozott be a külső cég alkalmazásában álló biztonsági őr. Ismereteink szerint ugyan nem szólította fel távozásra a kisgyermekes édesanyát, de arra utaló megjegyzése, hogy a csecsemő szoptatása nem elfogadott tevékenység éttermeinkben, nem cégük álláspontját tükrözi, kifejezetten ellentétes a McDonalds családbarát szemléletével. Az esettel kapcsolatban belső vizsgálatot indítottunk és felvettük a kapcsolatot a kisgyermekes édesanyával."

Az esemény résztvevői a szervezők ígéretéhez tartották magukat a nyilvános szoptatás során. Nem térítettek, senkit nem kívántak meggyőzni, vitát sem kezdeményeztek. Csak azt akarták elérni, hogy ne történhessen meg következmények nélkül egy ilyen esemény.

Miután a gyermekek - anyatejjel - jóllaktak, az anyukák jókedvűen hazaindultak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.