Az egészségügyben szorongással várják az elvonásokat

A zárolás miatt az Emberi Erőforrások Minisztériumának 9,7 milliárdról kell lemondania, az azonban egyelőre nem ismert, hogyan osztozik ezen a tárca nyolc államtitkársága.

Ha az Emmi követi a kormányzati instrukciót, akkor az egyes területeken a fejezeti előirányzatok 12 százalékát biztosan zárolják. Az elvonás végrehajtásában általános szabály, hogy a nagy ellátórendszereket működtetőknek, például a kórházak esetében a GYEMSZI-nek vagy az oktatási intézmények esetében a Kliknek az idei költségvetése egy százalékáról kell lemondania.

Ez több százmillió forint elvesztését jelenti a közszolgáltatások finanszírozásából. Az ennél kisebb intézmények esetében pedig két százalékot kell még idén lefaragni. A rossz hír az, hogy a jövő évi költségvetésben a most zárolt pénzzel csökkentett összeg szerepel majd bázisként. Lapunk úgy tudja, a humántárcánál csak a normatív, illetve a beruházási alap kiadásait nem érinti a zárolás.

Az egészségügyben joggal szoronganak az elvonásoktól.

Az előző ciklusban a kormány a legóvatosabb kalkulációk szerint is 200-400 milliárdot vont ki az egészségügyből. Banai Péter Benő, az NGM államháztartásért felelős államtitkára nemrég azt is egyértelművé tette, hogy csak akkor juthat többletforrás az egészségügynek, ha három százaléknál nagyobb lesz a gazdasági növekedés. Ez a kijelentés önmagában elég volt ahhoz, hogy az ágazatban senkinek ne maradjanak kétségei: nagyon kemény feltételek közé szorítja a kormány a következő négy évben az egészségügyet, s benne a betegellátást.

Zombor Gábor, az egészségügyért felelős államtitkár lapunknak elmondta: független közgazdászok szerint az egészségügyben a nem jól felhasznált összeg elérheti a 80-100 milliárd forintot.

A közlöny alapján 20 milliárd forintot zárolnak a Miniszterelnökségnél a rendkívüli kormányzati intézkedések cím kiadási előirányzatából. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap – a Start-munkaprogram kiadási előirányzata nélküli – egyenlegéből legalább 8 milliárd forintot, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból 6 milliárd forintot, a Nemzeti Kulturális Alapnak 800 millió forintot kell lefaragnia. A Nemzeti Földalapnál és a nemzeti vagyonnal kapcsolatos kiadásoknál 500-500 millió forintot zárolnak.

A Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból 100 millió, a Bethlen Gábor Alapból 200 milliót.
"Szerencsére nem kellett leállítani stadionépítéseket" – mondta a közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Orbán Viktor miniszterelnök a zárolásokkal kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a zárolásra, azt mondta: nem feltétlen szükségesek, de az országot finanszírozó hitelezőkben az ország pénzügyi helyzetéről kialakított képet javítja, ha azt látják, a kormány eltökélt a hiánycél megtartásában.



Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.