Az államtitkár szerint "megvan az oka" az Index útlevélmaffiás cikkének

Az elmúlt években nagyjából 2800-an kértek magyar állampolgárságot orosz állampolgárként, és a kérelmek több mint 70 százalékát elutasították – közölte Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Az Index hírportál egy korábbi cikkében azt írta: maffia épült a kettős állampolgárságra, "óvatos becslések szerint" is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre - olvasható az írásban.

Wetzel Tamás - aki kedden az MTI-vel közölte: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben - a Kossuth Rádióban azt mondta: a cikket badarságnak lehet tekinteni. Mint megjegyezte, konkrétan lehet igazolni, hogy "a több tízezer" nem igaz. Úgy véli, sok csúsztatást tartalmaz a cikk, "nyilván megvannak az okai", hogy megszületett az írás.

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár elismerte, hogy "vannak próbálkozások", de a rendőrség, "a belső elhárítás", a nemzetbiztonsági szervek "komolyan rajta vannak a dolgon". "Aki megtévedt, gyorsan le fog bukni" - fogalmazott Wetzel Tamás.

Elmondta, hogy az Index cikkében szereplő tízezerrel szemben az utóbbi három és fél évben orosz állampolgárként mintegy 2800-an kérték a magyar állampolgárságot. (Az Index írásában valójában a kárpátaljai kérelmezők kapcsán szerepel konkrétan a tízezres szám, arról nem is beszélve, hogy az oroszok hamis papírok beszerzését követően nálunk már ukrán állampolgárként jelentkeznek, tehát oroszként valóban nem sokan lehetnek - a szerk.) Minden ilyen kérelmet ugyanúgy vizsgálnak: dokumentummal kell igazolni a magyar felmenőket, és a magyar nyelvismeretet is szigorúan ellenőrzik.

A 2800 kérelem közül mostanáig 2400-2500 esetben ért véget az eljárás, a többi még folyamatban van. Az elbírált kérelmekből 1800-at utasítottak el, vagyis több mint 70 százalékos volt az elutasítási arány - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.