Az állam hajlandó fizetni Balla Irma fiának

A bíróság szünetelteti a kártalanítási eljárást annak érdekében, hogy a magyar államot az előzetes fogvatartása miatt beperlő ifj. Schönstein Sándor nyár végéig tárgyalhasson egy méltányos részegyezségről.

A Debreceni Járásbíróságon ma megkezdődött az édesanyja, Balla Irma fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával megvádolt, majd jogerősen felmentett ifj. Schönstein Sándor kártalanítási polgári pere a magyar állam ellen.

A 36 éves, gazdasági informatikus végzettségű férfi az összesen 23 hónapnyi előzetes fogvatartásáért vagyoni kártalanításként mintegy 14 millió forintért, nem vagyoni kártalanítás gyanánt pedig 6 millió forintért perelte be a magyar államot. Keresetlevelében ezt azzal indokolta, hogy az előzetesben töltött időszak lelkileg és testileg megviselte, depresszív, magába forduló ember lett, emésztési zavarai és alvási probléméi vannak, klausztrofóbiája alakult ki, s a rossz látási viszonyok miatt megromlott a szeme. 

A keresetlevélben kifejtette azt is:  párkapcsolata megszakadt, tágabb környezetében börtöntöltelékként könyvelték el, egyetemi tanulményait nem tudta befejezni, és kárba veszett nyolc félévnyi befizetett költségtárítése, nem beszélve arról, hogy mivel börtönbe került, értelemszerűen nem tudott  állást vállalni, így jövedelme sem keletkezett.

Ifj. Schönstein Sándor jogi képviselője, Magyar György azt mondta: készek a megegyezésre, hiszen az pénz- és időkímélő megoldás. A perben a magyar államot  képviselő jogtanácsos azt mondta: a nem vagyoni kártalanítást illetően hajlanak a megegyezésre.

A felek egyeztetése után a bíróság úgy döntött, hogy szüneteltetik az eljárást nyár végégig, így addigra a felperes és az alperes tető alá tud hozniegy részegyezséget.  A teljes körű egyezségnek egyelőre az az akadálya, hogy a vagyoni kártalanítás kérdésében még vannak vitás kérdések.

A tárgyalás után Magyar György azt nyilatkozta: jobb ma egy jó egyezség, mint holnap egy rossz ítélet, ezért reméli, hogy mindkét fél számára méltányos eredménnyel  zárulnak a tárgyalások. Hozzátette: már az eljárás megkezdése előtt bízott benne, hogy ha az állam nem vitatja a jogalapot, akkor a későbbiekben már csak a kártalanítás összegéről lesz vita.

Ifj. Schönstein Sándor a sajtónak azt mondta, hogy partner a megegyezésben, mert noha az előzetesben töltött hónapokat nem is lehet meg nem történtté tenni, de kompenzálni lehet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.