Balla Irma fiát felmentették

Felmentették az anyja meggyilkolásának vádja alól Schönstein Sándort, így viszont hiányzik egy gyilkos.

Felmentette a bíróság az édesanyja, Balla Irma debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort. A megismételt elsőfokú eljárásban hozott ítéletet Bakó József bíró hirdette ki péntek délelőtt a Debreceni Törvényszéken. Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007-ben, húsvétkor gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség fiát, Schönstein Sándort vádolta meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla új eljárást rendelt el.

Bakó József bíró az indoklásban azt mondta, hogy a gyilkosság este tíz óra és hajnali öt óra között történhetett, s azon az éjszakán „egy egyelőre nem beazonosított tettes egy nem beazonosított eszközzel oltotta ki Balla Irma életét”, ami sokat elárul az ügyben eljáró hatóságok munkájának szakmai színvonaláról. A tárgyalások során ugyanis számos alkalommal kiderült, hogy a nyomozás hanyagul zajlott, és a rendőrök szarvashibákat követtek el.

A nem jogerős ítélet után mind az ügyészség, mind a vádlott fellebbezett: a vádhatóság a bűnösség megállapítását kéri, Schönherz Sándot pedig azt, hogy ne bizonyítékok, hanem bűncselekmény hiányában mentsék föl. Erre nem csupán morális oka van, hanem az is, hogy ha bűncselekmény hiányában mentik föl, akkor igényt tarthat az állam részéről kártalanításra. Védője, Magyar György három napot kért a gondolkodásra. Apropó, állami költségviselés: a bíróság ítélete azt is tartalmazza, hogy az eddig fölmerült, mintegy 15 millió forintos perköltség az államot terheli. Ami azt jelenti, hogy jogerős ítélet esetén az adófizetőknek ennyibe kerül majd a hatóságok hanyagsága.


Schönstein Sándor
Debrecen, 2012. november 23. Schönstein Sándor az ítélet indoklását hallgatja az ellene gyilkosság vádjával indult büntetőper megismételt első fokú tárgyalásán a Debreceni Törvényszéken 2012. november 23-án. A vádlottat felmentette a bíróság az édesanyja, Balla Irma fideszes debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásának vádja alól. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.