Az adóhivatal rászállt a Krétakörre

Újabb vizsgálatot kapott a nyakába a kormánykritikus társulat, ez lesz az ötödik hatósági ellenőrzés.

Évekre visszamenőleg ellenőrzi a NAV a kormánykritikus Krétakör Színház pénzügyeit. Erről Facebook-oldalán számolt be a Schilling Árpád vezette társulat.

Mint írták, "a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adóigazgatóságának Kiemelt Adóalanyok Ellenőrzési Osztálya ma elkezdi átvenni a Krétakör Alapítványtól 2012, 2013 és 2014 első 10 hónapjának teljes irat anyagát átfogó vizsgálat céljából".

A Krétakör emlékeztet rá, hogy az érintett időszakban vizsgálta őket a NAV, a Nemzeti Kulturális Alap, az Előadó-művészeti Iroda, a brüsszeli Financial Mechanism Office és egy független magyar könyvvizsgáló cég, amelynek alkalmazására nincs törvényi kötelezettségük, mégis folyamatosan ellenőriztetik velük magukat. "Ezek a szervek semmi kivetnivalót nem találtak a gazdasági működésünkben, sőt több ízben megjegyezték az ellenőrzések során, hogy nyilvántartásaink, elszámolásaink pontosak és következetesek, gazdálkodásunk átlátható. Kíváncsian várjuk a kirendelt adóhatóság szakmai értékelését az érintett időszakkal kapcsolatban."

A Krétakör Alapítvány különben az év elején felszámolta eddigi bázisát, negyedére csökkentette munkatársainak létszámát. Schilling Árpád pedig kijelentette, hogy többé nem pályáznak állami támogatásra. Előadásaikat európai uniós pályázati pénzekből tervezik finanszírozni. Az ehhez szükséges önrészt a rendező maga állja majd.

Ismert, hogy a Krétakör előadásai élesen kritizálják a rendszert, Schilling Árpád rendező pedig nemrégiben azt nyilatkozta lapunknak, hogy „a Kádár-korban élünk, öncenzúrát alkalmazunk, és közben azt hajtogatjuk, ez még mindig demokrácia. A saját félelmünk gyártja le a diktatúrát. Ehhez ma már Orbán Viktor sem kell.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.