Eltemetik a Margit hídnál talált emberi maradványokat

Jövő hét pénteken ökumenikus szertartás keretében, a Kozma utcai zsidó temetőben helyezik végső nyugalomra a Margit híd felújításánál talált emberi maradványokat.
Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) elnöke az MTI-nek elmondta: a Nöri és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által megszervezett szertartással - amelyen nemcsak a zsidó felekezetek, hanem a keresztény történelmi egyházak képviselői és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is részt vesz - "méltó módon oldódik meg egy több éve fennálló, méltatlan helyzet".

A Nöri elnöke felidézte: a 2011-ben a Margit híd felújításakor megtalált emberi maradványok között bizonyíthatóan vannak a vészkorszak idején a nyilasok által a Dunába lőtt áldozatok. A ruhamaradványok és a vizsgálatok azonban azt is igazolták, hogy nem csak zsidó emberek maradványait találták meg, ami sokáig késleltette végső nyugalomra helyezésüket.

Maradjanak a Dunában a holttestek?

A Dunában talált emberi maradványokról lapunk is írt, a cikket itt tudja elolvasni.

Tavaly augusztusig az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézet (ISZKI) őrizte és vizsgálta a csontokat. Susa Éva, az ISZKI főigazgatója ekkor fordult a Nörihez, "baráti segítséget kérve" egy olyan intézettől, amely jó kapcsolatot ápol valamennyi történelmi egyházzal. A Nöri partnerként a Mazsihiszt mint Magyarország legnagyobb zsidó közösségének érdekképviseleti szervét kereste meg. Heisler Andrással, a szervezet elnökével "együtt gondolkodva és dolgozva" fél év alatt mindenki számára elfogadható megoldás született.

Vallásjogi nehézség volt a nem zsidó emberek zsidó temetőben eltemetésének tilalma, a Mazsihisz Vallási Bíróságának véleménye szerint ugyanakkor ez a háborúban elesettekre nem vonatkozik. Ők származásuktól függetlenül nyugodhatnak zsidó temetőben, sőt vallási kötelesség is a zsidó származású elesettekkel együtt végső nyugalomra helyezni őket - ismertette a Nöri elnöke.

Radnainé Fogarasi Katalin szólt arról is, hogy a Nöri Miniszterelnökséggel egyeztetett álláspontja eredetileg az volt, hogy a Fiumei úti nemzeti emlékhelyen legyenek eltemetve a maradványok, ezért került az ügy a törvény szerint eljárni illetékes Főpolgármesteri Hivatalhoz. Az általuk megszervezett egyeztetésen született meg a végső megoldás, amely szerint zsidó temetőben, de ökumenikus szertartás keretében helyezik végső nyugalomra a maradványokat, a szertartást pedig a Mazsihisz és a Nöri közösen szervezi meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.