Agyonhajszolt sofőrök szállítják a magyar utakon a munkások seregét

Folyamatosan nő a hazai utakon azoknak a külföldi buszoknak a száma, amelyek Magyarországon át vendégmunkásokkal ingáznak Kelet- és Nyugat-Európa között.

Ezeknek a járatoknak egy része jelentős kockázatot jelent – mondta lapunknak Nedeczky Tibor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének személyszállítási társelnöke. A szakember hallott olyan esetről, hogy 18 órásra ígérték a Bukarest–Barcelona utat, holott ezt a távot biztosan nem lehet megtenni ennyi idő alatt autóbusszal.

Ennek ellenére a járatot elindítják, s lényegében a sofőrökre hárítják a felelősséget: magukra haragítják az utasokat a betartott pihenők miatti hosszabb menetidővel, vagy a büntetést, balesetet kockáztatva megszegik a szabályokat, amelyek szerint egy sofőr a kötelező pihenők mellett legfeljebb kilenc órát vezethet. Ha van váltótársa, akkor ő is ennyit ülhet a volánnál. Ezután elvileg egy éjszakát pihenniük kellene, de ezt sokan megpróbálják elkerülni. Például azzal: ha már három sofőr van a buszon, akkor ők, folyamatosan váltva egymást, megnyújtják azt az időt, ami alatt bár szabályosan, de „hullafáradtan” végig úton lehetnek.

Akad olyan társaság, amelynek ellenkező irányba tartó járatai találkoznak útközben, és a sofőrök helyet cserélnek. Így hiába a tachográf, kicsi az esély arra, hogy kiderüljön a vezetőidő túllépése.

Az M15-ös autóúton Rajka térségében két Szlovákia felől érkező kamion, egy szlovák és egy lengyel érintőlegesen ütközött, aminek következtében a szlovák kamion a másik útpályán frontálisan ütközött egy cseh autóbusszal
Rajka, 2011. június 20. Tűzoltók dolgoznak a baleset helyszínén. Az M15-ös autóúton Rajka térségében két Szlovákia felől érkező kamion, egy szlovák és egy lengyel érintőlegesen ütközött, aminek következtében a szlovák kamion a másik útpályán frontálisan ütközött egy cseh autóbusszal. Az autóbuszon két vezető és 50 fő, köztük mozgássérültek utaztak. A szlovák kamion kigyulladt, vezetője életét vesztette, a másik halálos áldozat az autóbusz váltósofőrje volt. A balesetben 10 személy súlyos, 41 pedig könnyű sérüléseket szenvedett. Az utat teljes szélességében lezárták. MTI Fotó: Földi Imre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.