A Szent János kórháznak egymillióba kerül a BKV-sok sztrájkja

Az első gyors mérleg szerint csak a fővárosi Szent János kórházban egy millió forint többlet kiadást okoz a BKV-sztrájk – tájékoztatta a Népszabadságot Havas Szófia orvos igazgató. Az egészségügyi ellátó helyek a BKV sztrájk mellett is zavartalanul működnek.

Ha nehezen is, de elindult kedden a kórházi üzem. A BKV-sztrájk miatt változatos módon - mentőautóval, taxival, a személyautókkal - szedték össze az egészségügyi intézmények a betegek ellátáshoz szükséges számú orvost, ápolónőt városszerte illetve a főváros környéki falvakból.

A fővárosi Szent János kórházban volt, aki bennmaradt, mert képtelen lett volna megoldani, hogy műszakkezdésre beérjen. Másokat hajnalban mentők, vagy a gépkocsival járó kollégák szedtek össze, de a sztrájk idején ebben a kórházban a taxi számlát is fizetik a dolgozóknak - tájékoztatta a Népszabadságot Havas Szófia a kórház orvos igazgatója, aki szerint nehezen érthető az egészségügyben a buszvezetők sztrájkja, amikor az osztályvezető főorvosok fizetésével azonos mértékű bért kapnak. Az intézményvezető szerint a rendkívüli közlekedési körülmények miatt többlet túlóra és egyéb költségeik keletkeztek, a reggeli gyors mérleg szerint ez csak az ő kórházukban naponta egymillió forint. Havas Szófia állítja: mint egészségpolitikus lépéseket tesz azért, hogy a sztrájk miatti intézményi költségeket ne egészségügy, hanem a közlekedési vállalatra szánt keretből kompenzálják.

- Miután sokat próbált katasztrófa-tervünk van az ilyen helyzetekre, megoldottuk ¬- summázza röviden a reggeli munkaszervezéssel kapcsolatos kérdésre a választ ¬- Budaházy Emil, a Fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház igazgatója. Valamennyi osztály működik, a nővérszálló üres szobáit pedig megnyitották a hazamenni, bejönni képtelen munkatársak elszállásolására.

A főváros legnagyobb kórházkomplexumában, az összevont Szent István - Szent László kórházban ma valamennyi ott dolgozó gépkocsija térítésmentesen parkolhat.

- Természetesen itt is működött az azonos útvonalon lakók tele-kocsi programja, de a nehézségek ellenére valamennyi osztályon fogadják és ellátják a betegeket - mondta lapunknak Radnai Zoltán főigazgató. Az intézményvezető, mint mondta: a legkevésbé sem érti a buszvezetők sztrájkját, szerinte, aki a közszolgálatban vállal feladatot, akárcsak az orvos nem sztrájkolhat, mert mások életével játszik. Arról nem is beszélve, mit szólna a buszvezető, ha szüksége esetén az életmentő műtétjéhez, vagy csak fejgörcséhez nem lenne ott a kórházban az orvos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.