A Századvégnél Orbán a befutó

A Fideszt és az MSZP-t is többen támogatnák, mint korábban – derül ki a Századvég közvélemény-kutatási adataiból. Orbán viszont az intézet adatai szerint esélyesebb kormányfőjelölt Bajnainál.

A Fidesz kismértékben növelte előnyét mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében. Bajnai Gordon mint lehetséges kormányfőjelölt pozíciója ugyanakkor gyengült - derült ki a Századvég 2013 februárjában készített közvélemény-kutatási adataiból.

Februárban a választókorúak 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, így a választási aktivitás január óta lényegében nem változott, továbbra is alacsonynak mondható.

 A pártszimpátiájukban bizonytalanok arányában sem tapasztalható jelentős elmozdulás, jelenleg a megkérdezettek 44 százaléka tartozik ebbe a körbe.



A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében kismértékben, 21-ről 23 százalékra nőtt januárhoz képest. A legnagyobb ellenzéki erő, az MSZP a januári 13 után jelenleg 14 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága ebben a közegben kilenc-, az LMP-é háromszázalékos. A Demokratikus Koalícióra a lakosság egy százaléka adná a szavazatát.

Idén februártól a Századvég beemelte hivatalos mérésébe a Bajnai Gordon által alapított és azóta párttá alakuló Együtt 2014-et. A politikai szervezet a vizsgált hónapban a választók öt százalékára számíthat. Az egyéb, nem parlamenti pártok támogatottsága jelenleg egyszázalékos a teljes népesség körében.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 42 (januárban negyven), az MSZP változatlanul 29 százalékon áll. A Jobbikra az emberek 17, az LMP-re pedig négy százaléka adná a voksát. Ebben a dimenzióban a Demokratikus Koalíciót, illetve egyéb pártokat egy-egy százalék juttatna a parlamentbe. Az Együtt 2014-re a biztos szavazók hat százaléka voksolna.

Februárban a Századvég vizsgálta a miniszterelnöki preferenciákat is.

 A megkérdezettek 35 százaléka Orbán Viktort, 18 százaléka Bajnai Gordont, míg hét százalék Mesterházy Attilát, s ugyancsak hét százalék Vona Gábort, két százalék pedig Gyurcsány Ferencet látná szívesen a kormányfői székben. Az Orbán Viktor és Bajnai Gordon közötti távolság 2012 novembere óta határozott mértékben nőtt: akkor Orbánt 32, Bajnait pedig 19 százalék látta volna szívesen miniszterelnökként.

 Ha csak Orbán Viktor és Bajnai Gordon közül választhatnának a megkérdezettek, 2013 februárjában 43 százalék szavazna a jelenlegi kormányfőre és 34 Bajnai Gordonra.

A Századvég 2013. február 12. és 15. között telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett, amelynek során ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Az Ipsos nem mért Fidesz- vagy MSZP-javulást

Negyedévi stagnálás után az MSZP-nek három, a Fidesznek egy százalékponttal csökkent a támogatottsága, így az összes választópolgár körében a kormánypárt 18 százalékon áll, az ellenzéki erőnek pedig 13 százalékos a tábora az Ipsos felmérése szerint. A biztos pártválasztók körében a Fideszt 43 százalék, az MSZP-t 28, a Jobbikot 16, az LMP-t hat százalék támogatja, a DK két százalékot kapna az Ipsos szerint.
 Ha az Együtt 2014 választói mozgalmat is a pártlistára helyezik, akkor az első, decemberi méréshez képest csökkenést tapasztalnak: a teljes népességen belül hatról három százalékra, míg a biztos pártválasztók csoportján belül tízről hat százalékra módosult a támogatottságuk.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.