A pártoknál lobbizik a munka törvénykönyve miatt az Autonómok

Valamennyi parlamenti pártnak kész tájékoztatást adni az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége arról, hogy az eddigi tapasztalatok szerint melyek a munka törvénykönyvének elhibázott, nehezen alkalmazható, illetve a munkavállalók számára indokolatlanul hátrányos szabályairól.

A szakszervezetek a parlamenti pártok segítségére sietnek, legalábbis az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) ezt teszi: ha a pártok igénylik, összegyűjti azokat a munka világával kapcsolatos döntéseket, amelyekről a gyakorlatban kiderült, hogy elhibázta őket a kormány – tudatja közleményében a konföderáció.

A szövetség a lista mellé megoldási javaslatokat is mellékel, azt remélve, hogy a politikusok felismerik: a "kis" emberek gondjain segíteni népszerű és a politikában jól megtérülő vállalás. A konföderáció elnöksége most sorra látogatja a frakciókat.

Lehetetlen helyzetbe hozta a munkavállalókat és a munkaadókat is, hogy a kormány úgynevezett kógens törvényként hagyta jóvá a kötelező munkaközi szünetet, mert mostanra kiderült: a dolgozók védelmére született kötelező 15-45 perces pihenőidőt sok helyen ledolgoztatják, akár hétvégi műszakban is - ismertette a témával kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokat a KDNP frakciójának vezetőivel hétfőn Székely Tamás, az ASZSZ új elnöke.

Ez azonban csupán egy azon helyzetek közül, amelyekről kiderült, hogy azokat rosszul vagy egyáltalán nem szabályozza az új munka törvénykönyve, ezért a gyakorlatban jelentősen megnehezítik bizonyos munkakörök ellátását. A szakszervezetek egyre több ilyen esetről kapnak hírt, ezért az autonómok úgy döntöttek, sorra látogatják a parlamenti pártokat, s megismertetik a politikusokat azokkal a gyakorlati gondokkal, amelyekről az ülésteremben nem vagy csak soká értesülnének.

Az ASZSZ elnökét Harrach Péter, a KDNP  frakcióvezetője, Latorcai János és Rubovszky György, s a „tényfeltárás" után a politikusok arra kérték az érdekvédőket, állítsanak össze listát azokról az általuk elhibázottnak vélt szabályokról, amelyek viszonylag könnyen kijavítható. A házigazdákat a munkaközi szünet mellett a teherfuvarozók hosszú külföldi kiküldetésének rendezetlensége, a távolsági buszok sofőrjeit és a vegyiparban dolgozókat is érintő korengedményes nyugdíj visszaállítása, a szakképzés hiányának következményei és a közműadók miatti létszámleépítésekkel kapcsolatos konkrét változások különösen érdekelték. A szakszervezeti vezetők megígérték, gyakorlati példákat tartalmazó összeállítást készítenek a frakció számára, és ismertetik a változtatási javaslataikat is.

Az Autonómok készek arra, hogy a parlamenti pártoknak külön „testreszabott” listát és módosító indítványokat állítsanak össze azért, hogy minél hatékonyabban képviseljék a dolgozók érdekeit az ülésteremben.

Székely szerint ez minden szereplőnek jó lehet: a munkavállaló csak nyer azzal, ha javítanak a helyzetén, a politikusoknak pedig hálás feladat a "kisemberek” képviselete. Az elnök fontosnak tartotta kiemelni, hogy a konföderáció küldöttei válogatás nélkül minden demokratikus pártot felkeresnek, ahol kész valamely meghatározó politikus fogadni őket. Az ASZSZ eddig az LMP-vel és a KDNP-vel tárgyalt, de mindenhová bejelentkezett már.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.