A parlamentet is elérte az influenzajárvány

Maratoni gombnyomogatásra készülhetnek holnap a honanyák és honatyák, tizennégy órán át szavaznak kedden a költségvetésről. A mai napon a H1N1-vírus volt az egyik legfontosabb téma az interpellációk során: a Fidesz szerint az MSZP, az MSZP szerint a Fidesz kelti a hisztériát az oltóanyag ügyében.

Tizennégy órán át szavaznak holnap a költségvetésről a képviselők a Parlamentben, a határozatképességet már reggel biztosítania kell a pártoknak. A mai, maratonira tervezett szavazás során határozzák meg a költségvetési hiány mértékét, a keretszámokat.

A mai napon a büdzsét megalapozó módosítókról döntenek, ezek mindegyike technikai jellegű javítás (például az esélyegyenlőségi törvény életbeléptetésének határidejének megosztása lakosság számtól függően), koherenciazavart módosító indítvány volt - csak a kormány 34 hasonlót nyújtott be egy csomagban.

Szavazott volna az Országgyűlés a lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami kézfizető kezességről szóló törvény módosításáról is, a Fidesz azonban nem szavazta meg annak sürgősségi tárgyalását. Ezt Mádi László fideszes képviselő jelentette be a napirend elfogadása előtt, arra hivatkozva, hogy az eredeti - és már megtárgyalt - javaslatot annyi módosítóval formálták át, hogy az már nem is hasonlít az eredetihez.

Az interpellációk során a H1N1-vírus volt az egyik fő téma. Mikola István fideszes ex-miniszter zavarkeltéssel vádolta a szocialistákat - miután napirend előtt ugyanezt tette a Fidesszel a kormánypárti Schvarcz Tibor - és a sajtó felelősségét firtatva. Székely Tamás egészségügyi miniszter megállapította: abban egyetértenek, hogy az oltóanyag jó és fontos. Ezután a Népszabadság hétfői számából idézte azon fideszes politikusok nyilatkozatait (Navracsics Tibor, Pelczné Gál Ildikó, Szijjártó Péter), akik vállaltan nem oltatják be magukat. „Tényleg óriási zavar van" - tette hozzá a szakminiszter.

Kupper András fideszes képviselő is az influenzáról kérdezett: kifogásolta a kormányzati kommunikációt. Székely erre válaszul megjegyezte: félmillió szórólapot osztottak szét, a háziorvosoknak pedig továbbképzéseket tartottak. Az ellenzékiek egyik választ sem fogadták el, a parlament többsége viszont igen.

Napirendre se került a Sláger és a Danubius ügye

A nap folyamán még szavaznak a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közti forrásmegosztásról, a magyar jelnyelvről szóló törvényjavaslatról, a Polgári Törvénykönyv módosításáról is - ez utóbbit annak ellentmondásos megfogalmazásai és „általánosan is gyenge minősége" miatt Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte. Téma volt a Sláger Rádió és a Danubius rádió frekvenciavesztése miatt felállítandó vizsgálóbizottság is.

Ez ügyben Gusztos Péter szabaddemokrata képviselő napirend előtt már felszólalt és ütötte a két nagy pártot; a vizsgálóbizottságról szóló indítványuk sürgősséggel való tárgyalását azonban egyik nagy párt sem támogatta, napirendre sem került. Gusztos Péter liberális frakcióvezető-helyettes a Népszabadságnak azt mondta: jövő héten újra megpróbálják napirendre vetetni a javaslatot.

Büdzsé, bölcsőde, válság

Elfogadta a T. Ház a jövő évi költségvetés megalapozását szolgáló törvénycsomagot, szó volt a mai nap folyamán a magyar gyermeklabdarúgó szövetségről, a létminimum alatt élőkről, az állattartás jövőjéről, a bölcsődei férőhelyekről is (2013-ig hatezer-hatszáz bölcsődei férőhelyet alakítanak ki).

A kormányfő egy kérdésre válaszolva elmondta, Magyarországon 10,3 százalékos a munkanélküliség (Spanyolországban közel húsz, míg Szlovákiában 12). A válság ellen az Út a munkához programban hetvenezer munkahely megtartását segítették.

Sukoró, vasút, Ptk.

A sukorói King's City kaszinóvárosról kialakult vitában a kormányfő kijelentette, a kormány célja nagyberuházásokat hozni Magyarországra, de csak szabályos módon.

A vasútvonalak bezárásáról szóló szócsatában Hónig Péter közlekedési miniszter azt válaszolta: ahol eddig volt közösségi közlekedés, ott ezután is lesz. Hozzátette: ma Magyarországon 100 emberből hárman utaznak vonaton.

A Fidesz is megszavazta az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött új polgári törvénykönyv (Ptk.) kormány által támogatott módosító indítványait. A zárószavazást egy hét múlva tartja a parlament. Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá és nem hirdette ki az új Ptk.-t, hanem október 13-án megfontolásra visszaküldte a törvényhozásnak. A szocialisták az államfő álláspontjával összhangban változtattak az alapítványokkal, a joggal való visszaéléssel, a belátási képesség hiányával, a testvérnek testvér vér szerinti leszármazottjával kötött házasságával, a társasházi tulajdonnal, az ingatlan-nyilvántartással és a haszonélvezeti jog megváltásával kapcsolatos szabályokon, de az elévüléssel és a foglalóval kapcsolatos egyes részletszabályok tekintetében nem osztották a köztársasági elnök álláspontját.

 

Répássy Róbert és Navracsics Tibor mulat a Falus Ferenc oltásáról készült képen
Parlament, Kovács Bence felvétele, 2009-11-02
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.