Rozoga buszaival a BKV már nem húzza ki a következő telet

Az idei telet még kihúzzák a BKV elöregedett buszai, a vezérigazgató szerint azonban a járműpark megújítása nem halogatható tovább. A BKV lízingelné az új járműveket, ez évente 2-9 milliárd forintba kerülne. Ma a fővárosban közlekedő 1200 busz ötöde hibásodik meg.

Az idei telet még kihúzza a BKV a jelenlegi járműparkkal, ám a megújítás programja nem odázható tovább - mondta a közlekedési vállalat vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Kocsis István hozzátette: ha van elegendő forrás, a busztender 1,5 év alatt lebonyolítható.

A megsérült BKV autóbusz a Mázsa téren, ahol egy kamionnal ütközött össze. Az autóbusz utasai közül hatan könnyebben megsérültek.
A megsérült BKV autóbusz a Mázsa téren, ahol egy kamionnal ütközött össze. Az autóbusz utasai közül hatan könnyebben megsérültek.

A buszok lízingeléséről szóló tervdokumentáció három változata készült el, ezekről a fővárosnak kell döntenie. Ezer busz beszerzése évente mintegy 8-9 milliárd forintos kiadást jelentene, míg ötszáz busz évi 5 milliárd forintos, 250 pedig 2-3 milliárd forintos költséget - közölte.

A BKV vezérigazgatója hozzátette: a fővárosban közlekedő 1200 busznál naponta mintegy 200-250 hiba keletkezik. Nem csak a járműveket, az infrastruktúrát is fel kell újítani a BKV-nál, ezért fontosak az ehhez kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányok - mondta Kocsis István annak kapcsán, hogy a Fővárosi Közgyűlés hat kötöttpályás nagyprojekt megvalósíthatósági tanulmányának támogatásához nyújt be kérelmet. Hogy a tervek mikorra valósulhatnak meg, arra Kocsis István nem tudott válaszolni.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy bár a társaság napi működési problémákkal küzd, hosszú távon szükség van az eszközállomány tejes megújítására, ellenkező esetben a vállalat a jelenleginél is rosszabb helyzetbe kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.