A veszprémi érsek sajátos nézetei

Folytatta sajátos "igehirdetését" a veszprémi érsek: Márfi Gyula egy konferencián arról beszélt, hogy a fogamzásgátlás az ördögtől való, és az abortusz halálos bűn. Márfi ugyanakkor meglepő fordulattal liberálisnak vallotta magát.

Márfi Gyula veszprémi érsek a Veszprémben megtartott "Keresztényüldözés a kommunista diktatúrák idején" című konferenciát megnyitó beszédében úgy fogalmazott: akarata ellenére hírhedtté vált az elmúlt napokban, miután nyilvánosságra került az a "félig-meddig provokatívnak mondható" levele, amit válaszként egy texasi lutheránus egyetem egyik oktatójának írt – számolt be a Veszport.hu.

A 120 éve született Mindszenty József kapcsán az érsek szólt arról is, hogy a hercegprímás az anyaság védelmezője volt, majd kifejtette véleményét többek között az abortuszról is. Ahogy fogalmazott, nem akar pártpolitikát folytatni, de a politikától nem zárkózhat el, mert akkor "áruló" lenne.

A Veszport.hu beszámolója szerint Márfi azt mondta: az anyaság ellen három nagy támadás zajlott le az elmúlt száz évben: az elsőt a nemzetiszocializmus intézte ellene, amely a fajimádat és a fajgyűlölet eszméjével telítődött, és az anyákat csak fajszaporító, biológiai tényezőnek tekintette. A másik támadás az érsek szerint az ateista-materialista humanizmus volt, amely a lelki-szellemi szempontokat ugyancsak félretéve az élet továbbadását elsősorban a gazdasági rentabilitás szemszögéből szemlélte. "Ördögi módon" kitalálták az abortusz liberalizálását, és terjeszteni kezdték a fogamzásgátlót.

Az édesanya eszméjét behelyettesítették a dolgozó nő kultuszával, megöltek körülbelül ötmillió magzatot – mondta Márfi Gyula. Véleménye szerint a Kádár-rendszer viszonylagos jómódja mögött nemcsak a külföldről felelőtlenül felvett segélyek álltak, hanem ez az abortuszpolitika is. Az abortuszt halálos bűnnek nevezte, és hangsúlyozta, a védett állatok a jog szerint értékesebbek, mint az ember, mert védett állat magzatát tilos pusztítani, az emberét szabad – írja a Veszport.hu.

A harmadik támadást az anyaság ellen a vadliberalizmus okozta, amelynek eszménye nem az édesanya, hanem az a szingli, aki karriert épít, két-három diplomája van, és arra büszke, hogy nem függ senkitől. Márfi Gyula hangsúlyozta, ő maga is liberális, "nem akar a fene se diktatúrában élni", de a szabadságot is túl lehet adagolni, mint a gyógyszert, és akkor szabadossággá válik – idézi a Veszport.hu a veszprémi érseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.