Gyurcsányék vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeznek Orbánnal szemben

A Demokratikus Koalíció vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez a miniszterelnökkel szemben – tudatta a DK.

Lapunk információira alapozva közli a DK: Orbán Viktor miniszterelnök valótlan adatokat közölt a vagyonbevallásában. A budai, tízszobás luxusvilla mérete – ahogy arról beszámoltunk – körülbelül kétszer akkora, mint amekkora a kormányfő vagyonbevallásában szerepel.


A Demokratikus Koalíció az igazág kiderítése érdekében a mai napon vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez az Országgyűlésben Orbán Viktorral szemben – tudatta lapunkkal Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, a 
Demokratikus Koalíció tagja.

A hatályos házszabály értelmében vagyon-, jövedelem- és érdekeltségi nyilatkozattal kapcsolatos eljárást az Országgyűlés elnökénél bárki kezdeményezhet. Az eljárás célja a vagyonnyilatkozatban foglaltak valóságtartalmának ellenőrzése. Ilyen eljárás kezdeményezése esetén az Országgyűlés elnöke haladéktalanul átadja az ügyet megvizsgálásra a mentelmi bizottságnak. 

A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás lefolytatásának a vagyonnyilatkozat konkrét tartalmára vonatkozó tényállítás esetén van helye. A mentelmi bizottság elnöke a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos kezdeményezés esetén felhívja az érintett képviselőt, hogy öt napon belül nyilatkozzon a kezdeményezéssel kapcsolatosan, illetve – amennyiben azt alaposnak találja – javítsa ki a kezdeményezésben kifogásolt adatokat. Ha a képviselő ezeket kijavítja, az elnök nem rendeli el a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megindítását; ha viszont a képviselő a felhívásnak nem tesz eleget, illetve a kezdeményezésben foglaltakat vitatja, a mentelmi bizottság elnöke elrendeli az eljárás megindítását – rögzíti a házszabály.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.