A vegyészek is százszázalékos vasárnapi pótlékot akarnak

Az Alkotmánybírósághoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul a vegyipari szakszervezeti szövetség, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy mostantól a kereskedelmi dolgozóknak a vasárnapi munkavégzés esetén százszázalékos pótlék jár, míg mások csak ennek felére jogosultak.
Súlyosan sérti az egyenlő bánásmód elvét és alkotmányosan is aggályos az a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatos döntés, amely szerint százszázalékos pótlékot kaphatnak a kereskedelmi alkalmazottak a törvény által engedélyezett négy adventi, valamint az egy szabadon választott vasárnapi nyitva tartás idejére – állítja a vegyipari szakszervezeti szövetség.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke felhívja a figyelmet arra, hogy ennek mindössze a felére jogosultak azok, akiknek egész évben dolgozniuk kell a hétvégi pihenőnapokon. A VDSZ működési területén tízezrek állnak munkába vasárnap is, és ők csak ötvenszázalékos pótlékot kapnak.

Székely Tamás, a szervezet vezetője, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke hangsúlyozza: nem a bolti alkalmazottaktól sajnálják a nagyobb pótlékot, hanem azt tartják igazságtalannak, hogy másoknak ennek csak a felét fizetik ki. Az érdekképviselet így kizárólag a megkülönböztetés ellen tiltakozik – mondta.

Annak érdekében, hogy a diszkriminációt megakadályozzák, az Alkotmánybírósághoz, valamint az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulnak – jelentette ki az elnök. A VDSZ elvárja – közölte Székely –, hogy a kormány ne tegyen különbséget a vasárnapi munkavégzésre kötelezett dolgozók között, s az egyenlő bánásmód elve alapján mindenki százszázalékos pótlékra legyen jogosult.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.