Vasárnap: zárják a kiskapukat

Újabb, közvetlenül egyes cégekre szabottnak tűnő szigorításokat fogadott el az Országgyűlés fideszes kormánytöbbsége a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényhez, valamint megszavazták a kereskedelemben dolgozók bérpótlékát is. A kormány folyamatosan a kiskapuk bezárására törekszik, de a szektor mindig előtte jár.

A „lex Sparnak” nevezett, tegnap óta hatályos törvény alapján a vasárnapi nyitva tartás tilalma ezután azokra az üzletekre is vonatkozik, amelyek benzinkutakon működnek, ám nem árulnak üzemanyagot. Ezt azután kezdeményezte a Fidesz, hogy a Spar az együttműködő partnereivel felpörgette a kisméretű Spar expresszek nyitását az OMV-kutakon, meglátva a lehetőséget a vasárnapi zárva tartásban.

Bár az első benzinkúton működő Spar express jóval a vasárnapi bezárásról szóló jogszabályjavaslat tavalyi beterjesztése előtt nyílt, a Spar kezére játszott, hogy a tavaly elfogadott vasárnapi bezárás alól a törvény kivételként említi a kutak shopjait. A hírek szerint a Sparnak a benzinkúti üzletmodell egyelőre bevált, így a cég tervei szerint jó pár további boltot nyitna a kutakon. A Spar lapzártáig nem kommentálta a törvényhozók lépését. Jó oka van rá: úgy fest, a kormánytöbbség egyelőre lukra futott. Az OMV-kutak shopjában nyílt és hamarosan megnyíló Spar-logós üzletek ugyanis az élelmiszer mellett árusítanak üzemanyagot is, azaz még a módosított törvény szerint is nyitva tarthatnak.

Sikeresebben tömködte a joghézagot a kormány a Metro esetében. Itt az zavarta a magyar emberek vasárnapi dolgoztatásával érvelő, valójában egyre több jel szerint üzleti érdekeket kiszolgáló kormánypártiakat, hogy vannak olyan nagykerek, amelyek nem csak kereskedőket szolgálnak ki, és ők is nyitva maradhattak volna vasárnap. Hozzá kell tenni: egy szűk kört jelentenek azok a vásárlók, akik cash and carry üzletekben intézték a magánbevásárlásaikat, igaz, ők sokat költöttek. Iparági információink szerint e körben az elsődleges célpont a Metro áruházlánc volt.

Spar express egy OMV-kútnál. Bizonytalan nyitva tartás?
Spar express egy OMV-kútnál. Bizonytalan nyitva tartás?
Veres Viktor / Népszabadság

De úgy hírlik, az utóbbi időben jó pár kiskereskedelmi cég vette fel a tevékenységi körébe nagy hirtelen a nagykereskedelmet is, így remélve kiutat a törvény hatálya alól. Most viszont a kormánytöbbség úgy rendelkezett, hogy ha egy cég a nagykereskedelem mellett kiskereskedelemmel is foglalkozik, akkor arra is vonatkozik a vasárnapi bezárás. A Metro lapunknak nem kommentálta a döntést, amely érzékenyen érinti azokat a vendéglátós vállalkozásokat, akik ezekbe az üzletekbe jártak áruért.

Lyukak még jócskán akadnak a törvényben, így újabb módosító javaslatok kerülhetnek a parlament elé. Így a piacokon lévő kiskereskedelmi üzletek elvileg még nyitva tarthatnak, több nagy láncnak is van piacon vagy bevásárlócsarnokban üzlete, és úgy hírlik, jogilag nehézkes megoldani, hogy rátehessék a lakatot ezekre a boltokra vasárnap. Ugyanakkor forrásaink szerint rövidesen kormányzati indítvány futhat be a világörökségi területeken lévő üzletek vasárnapi bezáratásáról. Elszórtan bár, de itt is akadnak a multinacionális láncoknak egységeik. Emellett a Világgazdaság arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes kisebb önkormányzatok azzal is kísérletezhetnek, hogy hosszú kulturális fesztiválokat hirdetnek meg, így a falu területén nyitva tarthatnának az üzletek, bár kereskedelmi forrásaink szerint ezt inkább csak elméleti, mint valós lehetőségként vették számba.

Dupla bérpótlék

Többet fizethetnek a dolgozóknak azok a nagyobb kereskedelmi cégek, amelyek a vasárnapi bezárásról szóló törvény egyik engedménye szerint az adventi vasárnapokon és egy évben egy, tetszőleges vasárnapon is nyitva tarthatnak. A most elfogadott módosítás alapján ezeken a napokon nem ötven, hanem 100 százalékos bérpótlék jár majd az áruházi dolgozóknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.