A spermiumok előtt is lezárta a határt az ÁNTSZ

Hatósági eljárást indított az ÁNTSZ a mesterséges megtermékenyítést végző hazai meddőségkezelő centrumok ellen, amelyek külföldről származó ivarsejtekkel hoztak létre terhességeket az elmúlt két évben. Az elmúlt két évben több száz ilyen megtermékenyítés volt, hiszen nincs elég hazai, a célra alkalmas, megfelelő minőségű sperma.

A szakhatóság pénteken jóval a hivatali idő után, kora este nyilvánosságra hozott közleménye szerint a legnagyobb magyar spermabank, a Krio 2013 óta törvénysértő módon importál hímivarsejteket egy dániai intézettől. A hivatal arról is ír, hogy a Krio adatszolgáltatásával „megpróbálta kijátszani a hatóságot”, illetve a behozott hímivarsejteket továbbadta, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) most begyűjtött adatai szerint 2013-ban összesen 251 egység hímivarsejtet importáltak Magyarországra.

Volt, aki már a beültetést megelőző hormonkezelés közben kapta a hírt, hogy abbahagyják a programot
Volt, aki már a beültetést megelőző hormonkezelés közben kapta a hírt, hogy abbahagyják a programot
Forrás: Thinkstock

Egy hete számolt be a Népszabadság arról, az Országos Tisztiorvosi Szolgálat júniusban egyik napról a másikra arra kötelezte a hazai spermabankot, hogy azonnal fejezze be a hímivarsejtek gyűjtését, s ezzel egy időben fölszólították a Káli Intézetet is, hogy hagyják abba a külföldről beszerzett spermák fölhasználását a meddőségi kezeléseknél. A hatósági döntés miatt már egy hónapja nincs olyan a sperma, amit a mesterséges megtermékenyítéseknél a meddőségi centrumok fölhasználhatnának. Az idegen spermára szoruló nők így egyelőre várólistára kerülnek.

Lapunk azóta több levelet is kapott az intézkedés miatt bajba került pároktól. Volt, aki arról számolt be, hogy már a beültetést megelőző hormonkezelés közben kapta a hírt, hogy abbahagyják a programot. Egy másik pár pedig arról számolt be, hogy „miután hosszú-hosszú dilemmák után sikerült végre kiválasztani a feleség és a férj számára is elfogadható donort, valamint megtudták, az esetleges kezdeti sikertelenségek miatt nem elegendő csupán „egy szalma” (ez az a cső amelyben fagyasztott állapotban tárolják a hímivarsejteket), ezért a donortól a bankban rendelkezésre álló összes (4 darab) szalmát megvásárolták.

Ezt az eladó a hazai Krio Intézetbe szállította. A donor hímivarsejtekért és a szállításért mintegy 2500 eurót fizettek. Több hónapos vizsgálatot szenvedett végig a feleség, a hormonértékek javítására gyógyszereket kellett szednie. Az orvosa ezek után egy hete azt közölte: a júliusra tervezett külső megtermékenyítés elmarad. A rendelőből való távozás után kaptak egy telefont, miszerint a klinika az aznap kézhez kapott ÁNTSZ határozat alapján nem fogadhat be és nem használhat fel külföldi donor hímivarsejtet, a már beérkezetteket pedig elkülönítetten kell tárolnia a magyar donor hímivarsejtektől. Erre tekintettel a kezelés határozatlan időre elmarad. ”Összeomlottunk” – írja a férj.

Bár a tiltást követően a Népszabadság azonnal megkérdezte az ÁNTSZ-t az ügyről, akkor nem kaptunk választ. Most viszont azt állítják, hogy a Krio ellen folytatott vizsgálatuk során kiderült, hogy intézet önhatalmúlag módosította az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak küldendő adatokat a saját működéséről, és ezzel próbálta meg kijátszani a hatóságot. Továbbá azt is felrótták az intézetnek, hogy jogellenesen hozott be az országba ivarsejteket és azokat továbbadta olyan egészségügyi szolgáltatóknak, amelyek mesterséges megtermékenyítést (IVF) végeznek. (Egy héttel ezelőtti cikkünkben a Krio ügyvezető igazgatója, Takács Zsuzsa ezzel szemben azt állította: az ÁNTSZ tudomásával és legálisan vásároltak rendszeresen a dán partner intézettől ivarsejteket.)

Az ÁNTSZ közleménye szerint az OTH ellenőrzési akciót indított az emberi reprodukcióra irányuló eljárást (IVF) végző egészségügyi szolgáltatóknál. A vizsgálattal főként azok érintettek, akik annak ellenére, hogy tudtak a spermák külföldi eredetéről– jogszerűtlenül – külföldről származó ivarsejteket vettek át, az OTH eljárásokat indított illetve indít és meghozza a fentiek alapján indokolt intézkedéseket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.