galéria megtekintése

Krízis alakult ki a magyar spermapiacon

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 20. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Megtiltotta a felügyelet a betétgyűjtést a Krio spermabanknak. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal arra kötelezte a bankot, hogy azonnal fejezze be a hímivarsejtek gyűjtését. A hatósági döntés miatt most nincs olyan a sperma, amelyet a mesterséges megtermékenyítéseknél a meddőségi centrumok fölhasználhatnának. Az idegen spermára szoruló nők várólistára kerülnek.

Nagyjából négy hete nem tudnak a spermabankoktól ivarsejtet szerezni az egyedülálló nőknek, illetve azoknak a pároknak, ahol a férj spermái valamiért nem alkalmasak a terhességhez – erősítette meg Konc János, a budai meddőségi klinika főorvosa. Mint mondja: ez egyelőre az ő klinikáján nem túl sok pácienst érint.

A spermadonornak jelentkező magyar férfiak tíz százaléka sem alkalmas adományozónak
A spermadonornak jelentkező magyar férfiak tíz százaléka sem alkalmas adományozónak
Forrás: Thinkstock

A Kaáli Intézetben viszont többtucatnyi nő került a hatósági intézkedés miatt várólistára. Köztük vannak olyanok is, akiknek már megkezdődött az úgynevezett hormonstimulációs kezelésük. Magyarországon két spermabank – a Humancell és a Krio – gyűjt és tárol spermát. Az utóbbi az évi 900 beavatkozásból 700-800 meddőségi ciklushoz biztosít donormintát. Az ivarsejteket a magyar donorokon kívül a világ egyik legnagyobb spermabankjából, a dániai Nordic Cryobankból vásárolják. (Ez nem jelenti azt, hogy a donorok mind dánok.)

 

Úgy tudjuk: a hatósági tiltás előzménye is a dán spermabankhoz köthető. Márciusban egy dán ivarsejttel kapcsolatban „uniós riasztás érkezett” a Krióhoz és a szakhatósághoz is, mert egy a dániai spermabankból származó donorsejtről utólag kiderült: genetikai (enzimhiányos) betegséget hordoz, ezért a bank a minta megsemmisítését kérte.

A gyakorlat az, hogy ilyen esetekben kiveszik az adományozható sejtek közül a hibásat,

csakhogy ekkorra már a problémás ivarsejtet két terhességhez is megvásárolták és fölhasználták a Kaáli Intézetben.

Az egyik baba már világra is jött, ő egészséges, egy ikerpárt pedig a nyárra várnak. Szakemberek szerint náluk sem valószínű, hogy kialakul a genetikai betegség, mert ahhoz az anyának is hordoznia kellene ugyanazt a hibás gént.

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség dán importspermára a hazai lombikbébi-beavatkozásokhoz, Takács Zsuzsa, a Krio Intézet Zrt. ügyvezető igazgatója azt válaszolta:

a magyar férfiak megtermékenyítő képessége hosszú évek óta fokozatosan és nagymértékben csökken.

A jelentkezők kevesebb, mint 10 százaléka alkalmas donornak. Tavaly 152 férfi jelentkezett adományozónak, az orvosi vizsgálatok végére tízen maradtak, közülük négy kiesett a soron következő újabb egészségügyi vizsgálaton, hárman visszaléptek, még háromnál tart a kivizsgálás, s az is látszik, hogy egyikük nem tudja befejezni a szűrőprogramot, mert nála is találtak valamit.

Takács Zsuzsa megerősítette lapunknak, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) márciusban indított eljárást a Krio Intézet ellen a jogszabályba ütköző spermaimport miatt. Erről határozatot viszont csak most kaptak, a hatóságot képviselő szakember azt írja, hogy csak olyan szolgáltató végezhet ivarsejtgyűjtést, amely rendelkezik a beültetéshez szükséges engedéllyel. Ez azért is érthetetlen, mert erre a meddőségi centrumokban nincs lehetőség.

Takács Zsuzsa hozzátette: tevékenységüket szabályos, az ÁNTSZ által kiadott engedély alapján végzik. „Jelentéseinkben transzparens módon feltüntettük az importált donorminták számát. Sem ez alapján, sem a rendszeres ellenőrzések alkalmával a hatóság semmilyen kivetnivalót nem talált a tevékenységünkben.”

Lapunknak Kaáli Nagy Géza professzor jelezte: az ő intézetét is eltiltották attól, hogy külföldről behozott hímivarsejtet elfogadjon, és azt felhasználja. A hatóság ötmillió forintos bírságot helyezett kilátásba, ha nem tesz eleget a döntésnek azonnal. Hozzátette:

feltehetőleg elkerülte az ÁNTSZ szakembereinek a figyelmét, hogy – mivel a hímivarsejt adományozása törvényi előírás alapján anonim – a lombikbébicentrumok csak azonosító kódszámot kapnak, amiből nem derül ki a donorsperma „nemzetisége”, így nem is tudják kiválogatni a külföldi spermiumokat.

A már kezelés alatt álló betegek lombikkezelését – a határozat szerint – azonnal le kell állítani. Az üggyel kapcsolatban a Népszabadság hiába tette fel kérdéseit az OTH-nak, azt a választ kaptuk, hogy „csak később kívánnak tájékoztatást adni”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.