A Publicus Intézet szerint sem lesz meg a népszavazáson ötven százalék

Éppen a kvótakampány hajrájában ment el az emberek kedve a népszavazástól – legalábbis a Publicus Intézet már jóval ötven százalék alatti részvételi hajlandóságot mért.
Pont a kampányfinisben látszik lanyhulni a kvótanépszavazás kapcsán a részvételi kedv: egy hét alatt 54-ről 46 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik biztosra ígérik, hogy elmennek az urnákig – ez derül ki a Vasárnapi Hírek számára készített közvélemény- kutatásból. A Publicus Intézet mérése az egyetlen – hívja fel a figyelmet a lap –, amely a Teréz körúti robbantás után készült, azaz adatsorában a szöges bomba hatása is érvényesül.

A Publicus méréséhez hasonlatos eredményre jutott a Medián is. Az intézet szerint a választók mintegy 42 százaléka voksol majd biztosan, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy valójában csak ők mennek el szavaz. Azaz, mintegy 350-650 ezer ember hibádzik egy érvényes referendumhoz, hiszen annak az feltétele, hogy a 8,3 millió választópolgár több mint a fele leadja szavazatát.

Hogy a kormány is számolhat egy negatív forgatókönyvvel, azt Orbán Viktor országjárása jelzi. Amely elmaradt – mutat rá a lap. Ugyan a Fidesz szeptember eleji frakcióülésén a miniszterelnök minden kormánytagot vidékre rendelt, hogy ott népszerűsítse a referendumot, és ígérte, hogy a hónap közepi pozsonyi uniós csúcs után maga is korteshadjáratra indult, nem ment sehova, csak pár interjút adott baráti orgánumoknak.

Visszafogott magatartása pedig azt jelzi: nem akart beleégni egy esetleges kudarcba. Ez persze csakis a részvétel kérdése lehet, hiszen az igenek elsöprő – az előrejelzések szerint mintegy háromnegyedes – többségben borítékolható.

A miniszterelnök kabinetfőnöke is arról beszélt, ha a négymilliónál több szavazat nem is jön össze, de hárommillió „nem" igen, akkor ez az eredmény ugyanúgy köti a kormányt, mintha érvényes referendumon győzedelmeskedik a kabinet álláspontja.

Korábban a Medián felmérése is  azt vetítette előre, hogy a népszavazás érvénytelen lesz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.