A Liga is kiakadt

Felelősségre vonást követel a Liga Szakszervezetek amiatt, hogy a Klik intézményeiben korábban elbocsátott dolgozókat foglalkoztatnak vissza közmunkásként.
Áttekintette és értékelte Magyarország 2016. évi költségvetési tervezetét és konvergenciaprogramját hétfői elnökségi ülésén a Liga Szakszervezetek. Ezzel kapcsolatban leszögezték: továbbra sem támogatják az egykulcsos személyi jövedelemadót, és felszólítják a kormányt, hogy az egy százalékpontos szja-csökkentést csak átlagbér alatt keresők érvényesíthessék, s a fennmaradó összeget az életpályamodellel vagy más egyszeri bérjellegű juttatással nem támogatott ágazatok számára, bérfejlesztés céljára fordítsa.

A Liga kezdeményezi, hogy a költségvetés benyújtásával haladéktalanul kezdje meg a kormány a 2016. évi bértárgyalásokat a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma keretein belül. Ismét kérik emellett, hogy a kormány tegyen intézkedéseket arra vonatkozóan, hogy a költségvetési megszorítások a minimálbéren élőket ne érintsék, ugyanakkor a minimálbért belátható időn belül igazítsák a mindenkori létminimumhoz.

A konföderáció kezdeményezi, hogy a közműtársaságok által megfizetett közmű-, illetve vezetékadó ne érintse a közműszolgáltatók eredménymutatóit, s a társaságokra kivetett újabb adók terheit ne a munkavállalókon hajtsák be.

A Liga álláspontja, hogy a közmunkaprogramokra tervezett többletforrást a piaci foglalkoztatás támogatására kell fordítani, egyúttal felszólítja a kormányt, hogy a közmunkásként „visszafoglalkoztatott” közalkalmazottak esetét vizsgálja ki és státusukat megnyugtatóan rendezze.

A napokban nyilvánosságra került információk szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alá tartozó intézményekben az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a közmunkásként foglalkoztatottak száma, ami azonban nem a tartósan munkanélküliek munkához juttatását segítette, hanem valójában a korábbi dolgozók „visszafoglalkoztatása” történik. Ez az eljárás ugyan költséghatékony, valójában mérhetetlenül cinikus, etikátlan, és valószínűleg törvénysértő is – véli a Liga.

A Klik eljárása éppen ezért tarthatatlan – szögezik le. A közmunkás kiszolgáltatottsága ugyanis összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a közalkalmazotti státus nyújtotta jogbiztonság. A Klik intézményeiben dolgozó – nem pedagógus – munkavállalók bére mérhetetlenül megalázó, ennél csak az ugyanezen munkáért járó közmunkásbér elfogadhatatlanabb.

A Liga Szakszervezetek elvárja a felelős minisztertől, hogy saját hatáskörében eljárva haladéktalanul szüntesse meg ezt az elfogadhatatlan gyakorlatot, keresse és nevezze meg, vonja felelősségre az ezért felelős hivatalnokot, s intézkedjen az érintettek eredeti munkaviszonyának helyreállítása érdekében – zárul a közlemény.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.