A Kúria szerint az ellenzéknek is lehetne 3,9 milliárdja kampányra

A Kúria is elutasította az MSZP alelnökének népszavazással kapcsolatos beadványát, amelyben a politikus azt kifogásolta, hogy nem érvényesül az egyenlőség alkotmányos joga az október 2-t megelőző kampányban.

Előzőleg Nemzeti Választási Bizottság sem tartotta indokoltnak Nemény András felvetését, hogy miközben a kormány milliárdokat költ a kampányra, más szereplők akkora kerettel sem rendelkeznek, hogy akár csak az országban szétküldött kormányzati kék füzet költségeihez mérhető összeget kigazdálkodjanak szokásos éves költségvetésükből.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Nemény felidézte, hogy a kormány 3,9 milliárd forintért kötött szerződéseket a népszavazással összefüggő kampányköltésekre. A 20 oldalas „Üzenjük Brüsszelnek, hogy ők is megértsék" című füzet ezen felül, külön költségvetésből készült, és legalább 100 millió forintot emésztett fel.

A Kúria a hétfőn postázott végzésben azt állította, hogy az MSZP-s politikus „konkrét bizonyítékokat” nem tudott felhozni, „csupán állításokat fogalmazott meg" a kormánytól eltérő álláspontot elfoglaló szervezetek, pártok kampányra költött forrása és összege kapcsán.

A Kúria szerint a népszavazás mostani fázisában az egyes résztvevők, tehát a kormány és a például az ellenzéki pártok által alkalmazott kampányeszközökkel kapcsolatban nincsenek olyan „köztudomásúként" elfogadható tények, amelyekre bírósági döntés alapozható lenne. Olyan empirikus alapú megállapítások tehetők csupán, amelyek objektivitása, igazolhatósága kétséges, ezért bírói döntés alapjául nem szolgálhatnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.