NVB: A kormány ezerszer többet is költhet a népszavazás kampányára

A Nemzeti Választási Bizottság szerint nem sérti a népszavazási esélyegyenlőség elvét, hogy a kampányba beszálló kormány közel ezerszeresét költi el, mint amennyit az ellenvéleményt megfogalmazó pártok saját költségvetésükből megengedhetnek maguknak. Az NVB a hétfői ülésén elutasította Nemény Andrásnak, az MSZP alelnökének a kormány kampánytevékenysége miatt benyújtott kifogását. A Miniszterelnöki Kampányirodát azért kicsit elmeszelték, mert hiányos volt az impresszum a 20 oldalas kampányfüzeten.

Nemény András azt kérte a bizottságtól, állapítsa meg: a kormány visszaél erőfölényével a népszavazási kampányban azzal, hogy korlátlanul használ fel költségvetési pénzeket, és ezzel megsérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. Álláspontja szerint a kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályokat is alkalmazni kell a népszavazási eljárásban, ezek pedig korlátozzák a kampányban felhasználható pénz mennyiségét.

Arra is hivatkozott, hogy a kormány tájékoztató kiadványában a szavazással kapcsolatos technikai információk is vannak, és szerinte a kormány mint szervező nem folytathatna ilyen tájékoztatást, mert az a választási irodák feladata.

Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta, utasítsák el a kifogást. Mint mondta, az országgyűlési választással ellentétben - ahol a kormánynak valóban semleges magatartást kell tanúsítania - a népszavazásban a kormány az egyik legfontosabb szereplő, hiszen a kormány kezdeményezte a népszavazást, és ennek érdekében kampányeszközöket is igénybe vehet.

Az NVB elnöke hozzátette: nincs a népszavazás kampányköltségeire vonatkozó korlát a jogszabályokban, és az NVB sem állíthat fel "költési limitet", mert ez ad absurdum oda vezetne, hogy ha az egyik frakció "nem költ egy forintot se", akkor a többiek se költhetnének. Közölte, ahol a jogalkotó törvényi keretet akart meghatározni az esélyegyenlőség biztosítása érdekében - például a politikai reklámok percfelosztásánál -, ott megtette.

A kampánykiadvány technikai tájékoztatója sem sérti a jogszabályokat, mert ugyan a választópolgárok tájékoztatása a választás irodák feladata, de a tájékoztatástól senki nincs eltiltva - mondta.

 

Litresits András, az MSZP delegáltja helyt adott volna a kifogásnak. Azt mondta, a kormány már eddig körülbelül 3,9 milliárd forintot költött kampányra, miközben az egész népszavazás lebonyolítása körülbelül 5 milliárd forint lesz, vagyis a kormány majdnem annyit elkölt kampányra, amennyibe az egész választás kerül. Nonszensz, ha a kormány ezt korlátok nélkül megteheti - közölte, hozzátéve, hogy ez sérti az esélyegyenlőség elvét, amit pedig a bizottságnak kellene biztosítania.

A testület végül elutasította a kifogást, amelynek csak Bodolai László, az LMP delegáltja és Litresits András adott volna helyt.

A beadvány készítői 100 milliós nagyságrendűre becsülték a kormány múlthéten postázott 20 oldalas kék színű kampányfüzetét, amelyben egyértelműen a nem szavazatokra buzdították a szavazópolgárokat. Az összes magyar háztartásba eljuttatott kiadvány nyomdai és terjesztési költségei alapján a Népszabadság megkérdezte a parlament ellenzéki pártjait, hogy a jelenlegi működési keretükből képesek lennének-e kigazdálkodni egy hasonló, országos terjesztésű kampánykiadványt. A válaszok szerint jelenleg egyik pártnak sincs olyan bevethető kerete, amely akár csak megközelítőleg is szembeállítható lenne a kormányzat egyetlen kampány kiadványra elköltött keretével.

Az NVB határozata nem jogerős, öt napon belül lehet ellene jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Az NVB ugyanakkor elmeszelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mert hiányos impresszummal jelentette meg a kék kampányfüzetet. Egy magán személy adott be kifogást a „Népszavazás 2016 a kényszer-betelepítés ellen Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!" című kiadvány kiadásáért és szerkesztéséért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen, azzal, hogy a hiányos impresszummal megsértették a népszavazás kezdeményezéséről szóló törvényt. Az NVB eltiltotta Rogán Antal minisztériumát ettől a gyakorlattól.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.