A Kehi még vizsgálódik a Quaestor-ügyben

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) nem függesztette fel 2012 márciusában a győri ETO Park megépítéséhez nyújtott MFB-hitel vizsgálatát, az ellenőrzést nem zárta le – közölte szerdán a Kehi, cáfolva ezzel a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatóján elhangzott ezzel ellentétes állításokat.

Közleményük szerint a hivatal az eltelt időben folyamatosan tájékozódott, hogy az adós cég a hitelt törleszti-e, hozzátéve, hogy a társaság a fizetést idén februárban szüntette be, ezért a Kehi – a vagyoni hátrány bekövetkezésére tekintettel – az ügyben feljelentést tett. A DK azután tartott sajtótájékoztatót, hogy lapunk megírta: nem találják az MFB 2011-es feljelentését, amelyben több bűncselekmény gyanúját fogalmazták meg a Quaestor ETO Park beruházásával kapcsolatban. Pedig az Orbán-kormány két akkori minisztere is sejthette a dokumentumokból: valami nagyon nincs rendben a cég körül.

A Kehi közleménye szerint a 2010-es kormányváltást követően az MFB négy korábbi hitelügyletét – az adonyi Magtárház, a szolnoki papírgyár, a győri stadionrekonstrukció és a Rác fürdő beruházások finanszírozását – vizsgálta a hivatal. Az ellenőrzéseket az MFB felett tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezésére a Kehi felett irányítást gyakorló közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelte el. Az ügyben a hivatal azt állapította meg, hogy az MFB korábbi vezetése a törvényi előírások és belső szabályzatok megsértésével úgy nyújtott hitelt, hogy a jövőbeni törlesztés már a kihelyezéskor eleve kérdéses volt, megfelelő biztosítékokat pedig a bank mégsem kötött ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.