galéria megtekintése

Quaestor: nincs meg a régi feljelentés

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 15. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Nem lelik az MFB 2011-es feljelentését, melyben több bűncselekmény gyanúját fogalmazták meg a Quaestor ETO Park-beruházásával kapcsolatban. Pedig az Orbán-kormány két akkori minisztere is sejthette a dokumentumokból: valami nagyon nincs rendben a cég körül.

Hűtlen kezelés bűntettének gyanújával nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése nyomán ismeretlen tettesek ellen a Quaestor győri ETO Park-beruházásának hitelezése miatt. Az ügy szépséghibája, hogy ez a projekt szerepelt már egy korábbi feljelentésben is, amelyet még 2011-ben tett az MFB, igaz, kerülő úton.

Rácsok mögé zárva az ETO Park
Rácsok mögé zárva az ETO Park
Szabó Miklós

A bank 2010-ben hivatalba lépett vezetése ugyanis teljes körűen átvilágította önmagát, és Nyiri János szóvivő kérdéseinkre adott szűkszavú írásos válasza szerint „minden olyan esetben megtette a szükséges jogi lépéseket, amelyekben bűncselekményre utaló jeleket vélt felfedezni”.

 
Ön elhiszi, hogy a hatóságok nem találják az MFB 2011-ben, a Quaestorral kapcsolatban tett feljelentését?
 
Igen
 
Nem
Szavazok
 

A gyakorlatban ez úgy történt, hogy az MFB a tulajdonosi jogokat gyakorló Fellegi Tamás fejlesztési miniszternek továbbította a vizsgálati anyagot. Fellegi kezdeményezésére Navracsics Tibor igazságügyi miniszter vizsgálatra utasította a Kehit. Végül utóbbi tett feljelentést, melynek nyomán hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása miatt állítólag hat büntetőeljárás indult. (A szóban forgó, nem nevesített ügyekben a hivatal szerint összesen 47 milliárd forint kár érte az MFB-t.)

Kérdéseinkre a Kehi azt válaszolta, a hat ügyből kettőt a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya azzal szüntetett meg:

„a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény”.

De a Kehi szerint a hatóság nem végezte el maradéktalanul azokat a nyomozati cselekményeket, melyekre szükség lett volna ahhoz, hogy a bűncselekmény elkövetésének gyanúját konkrét személyekkel szemben is meg lehessen fogalmazni. Így panasszal élt a döntés ellen a Legfőbb Ügyészségen, kérve a nyomozás folytatását, a még be nem szerzett bizonyítékok összegyűjtését.

A Kehi panaszát azonban az ügyben illetékes Fővárosi Főügyészség elutasította azzal, hogy „a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet olyan tényt, illetve körülményt megállapítani, amely az MFB nevében eljáró személyek vagyonkezelői kötelességszegése és az MFB-nél bekövetkezett vagyoni hátrány közötti okozati összefüggés fennállását minden kétséget kizáró módon alátámasztaná”.

A többi ügyben a nyomozás jelenleg is folyamatban van, ezért a nyomozás érdekeire hivatkozva további információt nem adtak. Okkal feltételezhetjük, hogy a két megszüntetett eljárás egyike sem az ETO Park beruházásához kapcsolódott, hiszen az ügyben nem merültek fel olyan új tények vagy adatok, amelyek 2011-ben ne álltak volna rendelkezésre. E szerint tehát a Kehi feljelentőként még nem kapott nyomozást megszüntető határozatot a többi ügyben, ezért azt feltételezik, hogy azokban még tart a nyomozás.

Csakhogy az ETO Park-ügy nincs a rendőrségen.

Pontosabban: érdeklődésünkre a rendőrség és a Fővárosi Főügyészség részéről is egybehangzóan azt közölték, hogy ilyen ügyben nem nyomoznak. Pedig még 2010-ben készült el az a szakértői jelentés, amely először kongatta meg a vészharangot a Magyar Fejlesztési Banknál. A bank hosszas politikai egyeztetés után döntött a Quaestor győri projektjének hitelezéséről. Nem egészen üzleti alapon.

Információink szerint 2005–2007 tájékán az akkoriban a 2012-es magyar–horvát közös rendezésű futball-Eb rendezésére pályázó kormány és az akkori ellenzék között a színfalak mögött teljes volt az egyetértés abban, hogy kell legalább egy-két olyan stadionkomplexum, amellyel villoghatunk majd a döntéshozók előtt. Ezek egyike lett volna a győri stadion és kiegészítő létesítményei.

Ha nincs a 2008-as válság, és megnyerjük a labdarúgó-Európa-bajnokság rendezésének jogát, talán nem is lett volna semmi baj. Bár még meg sem született a döntés, amikor már gyülekeztek a viharfelhők a vállalkozás felett. Alvállalkozók panaszkodtak, hogy nem kapják meg időben a pénzüket.

„Miért nem utal a bank?”

– kérdezték. Csakhogy az MFB utalt, azonban a beruházást bonyolító Quaestor-cég olykor „máshová utalta tovább a pénzt”.

Tájékoztatásra váró ügyfél
Tájékoztatásra váró ügyfél
Móricz-Sabján Simon

Egyes források szerint már akkor fizetési gondjai voltak, pedig Tarsoly Csaba társasága már jó előre rászoktatta a befektetőit, hogy az év elején esedékes hozamfizetésre egy-másfél hónapot mindig várni kell. Úgy tűnik, a stadionra szánt pénzek egy része már akkoriban is a kötvényesek kifizetésére ment el. Azaz már akkor körvonalazódott egy piramisjátékra emlékeztető konstrukció, amelyben az új befektetők befizetései már nem fedezték a régieknek ígért hozamokat.

Ebben a helyzetben kapóra jött a giga-stadionberuházás, amely úgy is meg tudott épülni, hogy közben le-lecsipkedtek egy kicsit a költségvetéséből a háborgó kötvényes ügyfelek elhallgattatására. Amikor az MFB új vezetése mindezzel szembesült, megtette a szükséges lépéseket. Az nem világos, hogy miért a miniszterüknek jelentettek, miért nem fordultak közvetlenül a hatóságokhoz.

Így két miniszter kezén is keresztülmentek a vizsgálati anyagok, két kormánytag és két hatóság is tudhatott arról, hogy rossz kezekbe került a győri futball, a Kehi is vizsgálódott az ügyben, ennek ellenére akkor – nem tudni, miért – mégsem tört ki a botrány. Most, hogy a kormánypárt kiadta a jelszót: ki kell nyomozni a Fidesz előtti kormányok felelősségét az MFB felelőtlen hitelezési gyakorlatában, a rendőrség azonnal elrendelte a nyomozást. Ez a feljelentés nem tűnt el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.