A helyi nagyurak az oltár mellé ülnének?

A Vatikán vizsgálja a jánoshalmi plébános áthelyezésének ügyét. A helyi egyházközség vezetője szerint valójában az volt vele a baj, hogy pártsemleges volt, miközben egyik elődje korábban a választási kampányban a fideszes jelöltek plakátjait rakta ki a parókia ablakába.

„Nem érdemeljük meg a Népszabadságban megjelenő, Jánoshalmáról szóló gyalázkodó cikket... Nem arra vagyunk érdemesek, hogy az egész ország rajtunk röhögjön..." Így kommentálta a Hunyadi Népében, Jánoshalma város önkormányzatának lapjában a Népszabadság Az a baj, hogy a pap nem csinált pártirodát a parókiából? című cikkét Czeller Zoltán, Jánoshalma fideszes polgármestere.

A július 30-án megjelent írásunkban a katolikus hívek egy jelentős csoportja nevében Égertz Antal nyugdíjas tanár, az egyházközség képviselő-testületének tiszteletbeli tagja kifogásolta, hogy Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Császártöltésre helyezte át a Jánoshalmán kedvelt fiatal plébánost, Nagyidai Zsoltot. Égertz Antal szerint valójában az volt vele a baj, hogy pártsemleges volt, miközben egyik elődje korábban a választási kampányban a fideszes jelöltek plakátjait rakta ki a parókia ablakába.

A városban aláírásokat gyűjtöttek, hogy a kalocsai érsek helyezze vissza Jánoshalmára Nagyidai Zsoltot. Összesen 621 aláírást küldtek el az érsekségre, a másolatukat pedig Alberto Bottari de Castello apostoli nunciusnak, a Vatikán magyarországi képviselőjének. Választ egyik helyről sem kaptak.

Az aláírás gyűjtői – Rapcsák András mérnök-közgazdász, volt polgármester, Dudás Mátyás gazdálkodó és dr. Csoboth Johanna háziorvos – mutatták meg a Népszabadság tudósítójának a polgármester válaszcikkét. A polgármester azt is írta: új hit- és egyházellenességet generálnak, akik a Népszabadságot informálták. Rapcsákék viszont a kalocsai érsek döntését érzik helytelennek és igaztalannak, és azt mondják: az azóta összegyűltekkel együtt immár 800 ember aláírásával megerősített akaratát nem lehet semmibe venni.

Volt a történetnek egy – az érsekség erőszakos érdekérvényesítését jellemző – építésügyi szála is. A katolikus iskola ebédlőjéből eltávolítottak egy oszlopot, ami a szülők szerint életveszélyt okozhatott. Cikkünk megjelenése után kiderült, hogy a hatóság ugyan nem találta életveszélyesnek az ebédlőt, de megállapította, hogy az átalakítást engedély nélkül végezte az iskolát fenntartó érsekség.

Ugyancsak az érsekség magatartását jellemzi, hogy katolikus óvoda kerítésének építésekor elfoglalta a szomszéd ház udvarának egy részét, és nem építtette vissza az építkezés miatt lebontott melléképületet. Gálné Berényi Katalin bejelentése nyomán Jánoshalma főjegyzője kénytelen volt megállapítani, hogy birtokháborítás történt, az érsekség egy 90 centiméteres csíkot egyszerűen eltulajdonított Gálné ingatlanából.

Rapcsák András – aki polgármester-jelöltként indul a fideszes Czeller Zoltán ellenében –, azt mondja: az a hír járja, hogy a helyi fideszes elit tagjai ismét szeretnének megkülönböztetett helyen, az oltár közelében ülni a templomban, mint korábban, annak a papnak az idejében, aki a Fidesz-jelöltek képeivel kampányolt. Időközben a Népszabadságnak nyilatkozó Égertz Antalt a többi idős, tiszteletbeli taggal együtt kitették az egyházközség képviselő-testületéből.

Megkerestük az Apostoli Nunciatúrát, ahová Nagyidai Zsolt Jánoshalmáról eltávolított plébános személyesen vitte el az őt támogató 621 ajánlást. Megkérdeztük, miért nem válaszoltak eddig a visszahelyezésére vonatkozó kérésre. Dobos András, az apostoli nuncius titkára azt felelte: Jánoshalmáról már 2014. májustól kezdve számtalan konkrét megkeresés érkezett a nunciatúrára. Az ő feladatuk az, hogy összegyűjtsék az ügyeket, és ha indokoltnak látják, továbbítsák a Vatikánba, a katolikus egyház illetékes hatóságaihoz. Ezt megtették,. A döntésben az egyházi jog számít, függetlenül az aláírásoktól – de még nem tud tájékoztatást adni, mert vizsgálják az ügyeket. Dobos András megjegyezte: a korábbi beadványokból nem derült ki, hogy a szövevényes jánoshalmi ügyben a politikának ilyen hangsúlyos szerepe volna. Ha ez valóban így van, az egyértelműen szabálytalan.

Czeller Zoltán fideszes polgármester azt írta a Hunyadi Népében: „Most éppen a katolikus egyházközségben való zavarkeltés volt a cél, ami végtére is nem sikerült. Mert a katolikus közösség erősebb annál. Tudniillik más eszmék vezérlik, olyanok, amik az évszázadok próbáját is kiállták."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.