Az MSZP-vel is szövetkezne a Fidesz, mert félnek a nemzetközi botránytól

Módosítaná a Fidesz a gyülekezési törvényt – és az ellenzéki padsorokból keres hozzá szövetségeseket. A kormánypártok attól félnek, ha saját hatáskörben korlátoznák az alkotmányos alapjogot, megint össztűz zúdulna az Orbán-kormányra.

A Fidesz parlamenti frakciója ismét kísérletet tesz arra, hogy módosítsák a gyülekezési törvényt – hangzott el egy háttérbeszélgetésen. Kósa Lajos, a képviselőcsoport vezetője már felvetette az ötletet ellenzéki politikusoknak. A módosítás ügye egyelőre "befagyott", de nem tesznek le róla, hogy a módosításokat elérjék, fideszes vezető politikusok szerint ugyanis visszaélés a joggal az, hogy egyesek sátoroznak a parlament előtt, vagy éhségsztrájkolnak politikusok háza előtt.

Mivel a gyülekezési jog alkotmányos alapjog, a kormánypártok, a Fidesz és a KDNP frakció "szövetségeseket" szeretne a másik oldalról, azaz ellenzéki támogatással szeretnék elérni bizonyos passzusok megváltoztatását. Egyedül a kormánypártoknak ez nem menne, az Európai Parlamentben biztosan azonnal napirenden szerepelne a kérdés, azzal, hogy Magyarországon "lábbal tiporják a demokráciát" – hangzott el a háttérbeszélgetésen.

Lapunknak fideszes politikusok azt mondták, igazából a szocialisták vagy az LMP egyetértésével lehetne "szerencsés módon" megoldani a gyülekezési törvény módosítását, bár az a legvalószínűbb, hogy a jobbikos képviselők voksaival sikerülne elfogadtatni a nagy horderejű jogkorlátozást.

Gulyás Gergely szilveszterkor már megpróbálta

Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási szuperbizottságának fideszes elnöke a Népszabadságnak szilveszterkor adott interjúban már jelezte, hogy változtatni szeretnének a gyülekezési törvényen, a szigorításokat úgy körvonalazta, hogy "az azonos helyen és időben tartandó demonstrációk bejelentése esetén, illetve a tüntetések időtartamára vonatkozóan" lenne indokolt a módosítás.

– Az természetesen bárkinek alapvető szabadságjoga, hogy a kormány ellen tüntessen. Azonban a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak – tette hozzá. Az akkori intenzív demonstrációk kapcsán azt mondta: nem azok miatt kell változtatni, mert a tüntetések pontosan azt bizonyították szerinte, hogy a rendőrség a szakmai körökben sok ponton éles kritikával illetett törvényt is tudja jól alkalmazni, ha a vezetése alkalmas az irányításra.

- De az elmúlt huszonöt év tapasztalata és szakmai vitái mutatják azt, hogy van nagyon sok olyan kérdés a gyülekezési jog kapcsán, amit tisztázni, rendezni kellene, és amelyeknek a rendezetlensége a jogalkalmazást nehezíti meg mind a rendőrség, mind a bíróság számára - mondta még tavaly év végén Gulyás.

Gulyás Gergely akkori szavait olyan nagy tiltakozás fogadta a balliberális oldalon - újabb tüntetéseket is kilátásba helyeztek az alkotmányos alapjog korlátozásának a megakadályozása érdekében - hogy a kormánypártok visszakoztak, januárban elálltak a gyülekezési törvény módosításától.

Most azonban úgy látszik, mégsem vették le a napirendről, csak "passzív rezisztenciában" tartották a kérdést.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.