A bíróság mondja ki, lezárhatja-e Büki Zoltán a Lánchidat

Újabb akcióra készül a tavalyi év elején országos blokádot hirdető Büki Zoltán civil aktivista. Most az egészségügyben kialakult tarthatatlan helyzetre hívná fel a figyelmet a Lánchíd lezárásával, de a rendőrség a demonstrációt megtiltotta. Könnyen lehet, hogy ez jogsértő, de hétfőn kiderül, mit szól hozzá a bíróság.
Miután a közlekedés más útvonalon nem biztosítható, nem zárhatja le a Lánchidat szerda délután Büki Zoltán civil aktivista – így döntött a BRFK. Büki fellebbezett, tehát hétfőn a bíróság mondhatja ki a végső szót.

Valószínű azonban, hogy a rendőrség ezúttal is rosszul jön ki a dologból. A múlt év novemberében a bíróság kimondta ugyanis: az aktivista nem követett el jogsértést, amikor néhány társával tavaly tavasszal rövid időre akadályozta a forgalmat az Astoriánál, majd nem sokkal később lezárta a Szabadság hidat.

Akkor Büki villámdemonstrációkat hirdetett, és az akciókat szinte percekkel a tervezett tüntetések előtt jelentette be. A rendőrség erre tiltással reagált – és szabálysértési bírságot szabott ki –, viszont a bíróság szerint a gyülekezési jog csupán arra hivatkozással, hogy egy megmozdulást nem a törvényben meghatározott 72 órával előbb jelentettek be, nem korlátozható.

A verdiktekből az is kiderül, hogy a gyülekezési törvénynek azt a rendelkezését, amely szerint demonstrációt csak akkor lehet betiltani, „ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható", nem lehet kiterjesztően értelmezni. Vagyis: a tüntetők lezárhatnak akár egy budapesti hidat is – a tervezett akció különben fél óráig sem tartana –, hiszen a Dunán számos más helyen át lehet kelni.

Büki ezért bízik a kedvező döntésben, de ha a bíróság nem neki ad igazat, arra esetleg megint villámdemonstrációval reagál. Újabb fellépésének célja egyébként az, hogy elérje: a kormány üljön le független szakértőkkel, illetve az érintettek képviselőivel, s tárgyaljanak arról, mit kellene tenni az egészségügyben kialakult tarthatatlan helyzet felszámolása érdekében.

Úgy tűnik, az egészségügyi dolgozók nem tudnak kiállni saját érdekeik érvényesítése érdekében – véli Büki –, ezért meggyőződése szerint radikálisabb fellépésre van szükség. Nem állítja, hogy tömegek állnának mögötte, de a maga vezette Demokratikus Magyarországért Civil Társaság aktivistáira mindenképpen számíthat.

Ugyanakkor várja mindazokat, akik fontosnak tartják, hogy az egészségügyben változás következzék be. Azt szeretnék elérni, hogy az ágazatban mindenkinek az alapbére növekedjék százezer forinttal, az ápolási díj érje el a mindenkori minimálbér összegét, s tárgyaljanak egyebek mellett a finanszírozási rendszer átalakításáról. Egyébként az aktivista január 20-ra másik akciót is meghirdetett. Akkor az Emberi Erőforrások Minisztériumát akarja blokád alá helyezni.

Büki a tavalyi év elején vált ismert figurává, amikor meghirdette, hogy akár hetekre is blokád alá vonják egyebek mellett az M1-M7-es, az M3-as, az M5-ös és az M6-os egyes szakaszait, valamint a Megyeri hidat. Azt szerette volna elérni, hogy töröljék el az útdíjat a városokat elkerülő autópályákon, s a kormány számoljon el a magánnyugdíjpénztárak háromezer milliárdnyi államosított vagyonával, illetve hozza nyilvánosságra az 1990 óta kötött valamennyi szerződést, amelyben közpénzekről van szó. A rendőrség a demonstrációkat betiltotta, és a bíróság a határozatoknak helyt adott.

Miért gondolja, hogy egyedül bármit elérhet? – tettük fel a kérdést Bükinek. Erre válaszul leszögezte: senki nem vitathatja ez azt a jogát, hogy fontosnak tartott ügyekben véleményt nyilvánítson. Lehet, hogy kudarcot vall – tette hozzá –, de ő legalább nem hallgat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.