'Szilvásy-nak és bandájának nincs helye a közéletben!'

Kipukkadt az UD Zrt-ügy lufija, Szilvásy György volt titokminiszternek és Laborc Sándornak, az NBH vezetőjének távoznia kell a közéletből - állítja a Fidesz. A kormányszóvivő szerint ez csúsztatás, csak egy szálon zárult le a nyomozás, a kormány továbbra is bízik Szilvásyban. Az MSZP megdöbbentőnek tartja, hogy az "árnyék-titkosszolgálat" leleplezői kerülhetnek a vádlottak padjára.

Szilvásy György volt titokminiszternek és Laborc Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójának nincs helye a közéletben - jelentette ki Demeter Ervin, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken Budapesten. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy "Szilvásy György és bandája" politikai célokra, a Fidesz lejáratására használta a szolgálatokat - mondta sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus.

Emlékeztetett arra, hogy tíz hónap telt el az UD Zrt.-vel kapcsolatos ügy tavaly szeptemberi kezdete óta, és mára kiderült, a cég a NBH feljelentésében foglalt bűncselekményeket nem követte el.

Demeter Ervin arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy azonnali hatállyal mentse fel tisztségéből "az egész ügy gyakorlati végrehajtóját", Laborc Sándort. A Fidesz azt is követeli a kormányfőtől, hogy olyan ember, mint Szilvásy György, aki jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő humánpolitikai és koordinációs főigazgatója, ne legyen közszolga - fűzte hozzá.

Téves és a tényekkel ellentétes az az állítás, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok bármelyike nem törvényesen működik - közölte a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája (NBI) az MTI-vel pénteken. Hozzátették: az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának teljes joga és széleskörű felhatalmazása van arra, hogy ellenőrizze e szolgálatokat.

Az NBI közölte továbbá: az UD Zrt. ügyében az NBH főigazgatója a törvényes eljárási rendben fogja tanulmányozni a meghatározott pontokra vonatkozó megszüntető határozatot és megfelelő módon reagál majd arra.

Nem merült fel olyan ok, ami miatt a kormánynak meg kellene vonnia a bizalmát Szilvásy Györgytől - reagált Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken az MTI-nek. A szóvivő szerint az ellenzéki politikus csúsztat, amikor azt próbálja sugallni, hogy a nyomozás lezárult. Hozzátette: a nyomozás több szálon fut, ezek közül csak egy szálon zárult le a nyomozás, a többi ügyben folytatódik.

Az MSZP szerint megdöbbentő, hogy az UD Zrt. ügyében azok kerülhetnek a vádlottak padjára, akik leleplezték az illegális tevékenységet és azt nyilvánosságra hozták - mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője. A kormánypárt szóvivője szerint az tény, hogy Demeter Ervin, a Fidesz Jobbik által támogatott országgyűlési képviselője telefonon utasítást adott politikusok és a titkosszolgálat vezetőjének megfigyelésére, terhelő adatok gyűjtésére.

Hozzátette: az is tény, hogy "az árnyék-titkosszolgálat" üzemeltetőjével kapcsolatot tartott fent Kövér László, az Orbán-kormány titkosszolgálati minisztere. Ezek után megdöbbentő, hogy azok kerülhetnek a vádlottak padjára, akik leleplezték az illegális tevékenységet és azt nyilvánosságra hozták - hangoztatta. Nyakó István elmondta, azt már tudják, hogy a Fidesz működtetett "árnyék-titkosszolgálatot", csak remélni lehet, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem működtet "árnyék-igazságszolgáltatást".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.