Sólyom meglátogatja az életveszélyesen megsérült kislányt

Sólyom László köztársasági elnök és Kállai Ernő kisebbségi ombudsman közösen látogatja meg szerdán a kislétai támadás során életveszélyesen megsebesített 13 éves kislányt.

Együtt látogatja meg szerdán a kislétai támadásban életveszélyesen megsebesített, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban ápolt 13 éves kislányt Sólyom László államfő és Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa - tájékoztatott az államfő hivatala kedden.

A kislány a múlt hétfőre virradóra történt támadás során szenvedett életveszélyes lőtt sérüléseket, amikor kislétai családi házukba betörve ismeretlenek sörétes fegyverrel megsebesítették, édesanyját pedig agyonlőtték. A gyermeken több életmentő műtétet hajtottak végre, állapotáról a család kérésére a kórház nem ad felvilágosítást.

A Szabolcs megyei Kislétán múlt hétfőn meggyilkolt 45 éves édesanyát múlt pénteken temették el a községben. A Nemzeti Nyomozó Iroda az újabb támadással együtt már kilenc bűncselekmény ügyében nyomoz. A tavaly július óta tartó, romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan meghaltak.

Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője héfőn azt közölte, az orvosok megszüntették a kislány mélyaltatását és a rendőrök már kapcsolatba léptek vele. Mint mondta, a gyermek a korának, értelmi és fizikai képességének megfelelően tudott néhány kérdésre válaszolni, de az átélt sokk miatt kihallgatásról még nem beszélhetnek.

Kállai Ernő kisebbségi biztos a kórházi látogatással kapcsolatban felidézte: amikor előző nap megbeszélést folytatott a köztársasági elnökkel, megállapodtak abban, hogy napokon belül megtörténnek azok a lépések, amelyek megnyugtathatják a lakosságot, és a társadalom egységes érdekeit, az összetartozást, a sorsközösséget, az egymásra utaltságot szimbolizálják.

Az ombudsman kijelentette: a kislétai támadásban megsérült lány kórházi ágyánál tett látogatással ezek a lépések elkezdődnek, és ez örömmel tölti el. "Ez (...) fontos üzenet a társadalom számára, mert segítségre és védelemre van szüksége az elesetteknek, a védteleneknek, a kiszolgáltatottaknak és az ok nélkül megtámadottaknak" - mondta a biztos.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn tárgyalt a kisebbségi ombudsmannal, majd Bajnai Gordon kormányfővel a kislétai romagyilkosságról. A miniszterelnökkel tartott találkozó után Sólyom László kijelentette: robbanásig feszült a helyzet  Magyarországon a romagyilkosságok miatt, a magyar állam minden rendőri és szervezeti segítséget megad a cigányság védelme érdekében.

Az államfő szerint a részvétet is ki kell fejezni, együtt kell érezni a cigányokkal a gyászban, az árván maradt gyerekekkel, a megcsonkított családokkal, a cigány közösséggel, amely a gyilkosságsorozat egyedüli elszenvedője.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hétfőn az üdvözölte az államfő felszólalást. Sólyom László szavaira reagálva Teleki László úgy fogalmazott: nagyon fontos üzenetet tolmácsolt a magyar társadalom számára az államfő a romagyilkosságokkal kapcsolatban, és bízik abban, hogy a köztársasági elnök szavait az emberek meg is fogadják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.