'Politikai hajléktalanoknak' nyújtana menedéket az új párt

Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) néven új párt alapítását jelentették be korábbi SZDSZ-politikusok (Ungár Klára és Sértő-Radics István), valamint Orsós János oktató, roma politikus a Nyitott Műhelyben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

A SZEMA indulna a jövő évi parlmenti választáson is - bár azt még nem tudni, hogy sikerül-e elegendő számú jelöltet álíltaniuk. A megyei listaállításhoz szükséges jelöltek fele már megvan, így reményeik szerint az országos lista is összejöhet. A jelenlegi parlamenti pártok egyikével sem kívánnak együttműködni, mondván "nem demokratához méltóan politizálnak"; a különböző SZDSZ-közeli pártcsíráknak pedig egyelőre nincs érdemi programjuk - mondta lapunk kérdésére Ungár Klára.

Jobboldali veszély

A SZEMA elnökségi tagja szerint vészesen jobbra fordult az ország, miközben a balliberális pártok hiteltelenné váltak - csaknem egymillió baloldali, liberális választópolgárnak nincs kire szavaznia. "A csalódott választók jelentős része politikai hajléktalanná vált" - elsősorban ezzel a jelenséggel indokolta egy új párt megalapításának, a "valódi alternatíva" felmutatásának szükségességét Ungár Klára.

'A cigányság eddig bűnbak volt'

Nem csak a jobboldali veszély miatt gondolták úgy, hogy pártot kell alapítaniuk: Orsós János megfogalmazása szerint a cigányság eddig csak bűnbak volt, most viszont végre érdemi partnerként is megjelenhet a politikában; "megmutathatjuk Magyarországnak, hogy a romák igenis képesek hasznos tagjai lenni a társadalomnak". - Nagyon rossz ma Magyarországon cigánynak lenni - folytatta Orsós János -, s ha ilyen a hangulat az országban, én sem szeretnék mindenkivel kezet fogni. (Ezzel arra utalt, hogy a Jobbik elnöke nem volt hajlandó jattolni a cigányvajdákkal Sajóbábonyban.) Orsós a roma gyerekek oktatásában, illetve a felnőttek foglalkoztatásában látja a kiutat, ezért is szállítanák le négyéves korra a tankötelezetteség alsó korhatárát, illetve köteleznék az államot és az önkormányzatokat, hogy beszerzéseik 10 százalékának erejéig romákat, illetve munkanélkülieket alkalmazzanak.

Struktúrát váltanának

Történelmi pillanatról beszélt Sértő-Radics István, Uszka polgármestere, aki szerint korunk kihívásai - klímaváltozás, pénzügyi válság - új válaszokat kívánnak, s ahogy az európai baloldali, illetve liberális pártok megújultak, úgy hazánkban is erre van szükség, a megújulás viszont új pártstruktúrát igényel, ebben gondolkodik a SZEMA is.

Szabadság, szigor

Az új - még bejegyzés alatt álló - párt szabadságtisztelő, átlátható, ugyanakkor ellenőrző-beavatkozó államban gondolkodik; "visszaállítanák" a jogállamiságot, keményebben lépnének fel a szélsőségek ellen (a gyűlöletbeszéd erősebb szankcionálásával, az egyesülési törvény módosításával); de a hatalmi ágakat is megreguláznák, rendbe tennék a párt-, illetve kampányfinanszírozást, karcsúsítanák a parlamentet és az önkormányzati testületeket, egyszerűsítenék a választási rendszert, feloszlatás terhe mellett köteleznék törvényes működésre az Országgyűlést és az örkormányzatokat.

Százmillió adományokból?

A párt által vázolt elképzelések forrásának - mintegy százmilliárd forintnak - az előteremtése Ungár Klára megfogalmazása szerint csak politikai akarat kérdése; a romák felzárkóztatását szolgáló projekteket pedig EU-forrásból finanszíroznák. Ami pedig a SZEMA forrásait illeti: a 28 alapító és 18 támogató taggal alakult párt egyelőre leginkább "lelkesedésből gazdálkodik", de adományokat is fognak gyűjteni; azt ígérik, nem lesznek titkos szponzorok - viszont a jelek szerint nyilvánosak sincsenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.