Nem oldódott meg semmi – mondja a Mazsihisz elnöke

Azzal, hogy a kormány elhalasztotta a német megszállási emlékmű felállítását, nem oldódott meg semmi – közölte kérdésünkre Heisler András, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöke.

Szerda kora este Heisler András lapunktól értesült arról, hogy a kormány a Szabadság téri német megszállási emlékmű felállításának elhalasztása mellett döntött. Akkor azt mondta: szeretné megvárni a kormány hivatalos tájékoztatását, addig nem kíván nyilatkozni. Azzal kapcsolatban, hogy a Mazsihisz vezetői összehívnak-e újabb rendkívüli közgyűlést, amely esetlegesen felülvizsgálná a „bojkottról” szóló határozatot, nem kívánt állást foglalni.

Időközben a Magyar Közlönyben is megjelent a kormányzati döntés. Ma reggel újra megkérdeztük Heisler Andrást, aki emlékeztetett rá, hogy a Mazsihisz három feltételt sorolt fel: Szakály Sándor menesztését a Veritas Történetkutató Intézet éléről, valamint a Sorsok Háza és a megszállási emlékmű leállítását. A kormány ezek közül egy témával foglalkozott, és – mondta Heisler – abban az egyben sem tett eleget a Mazsihisz kérésének.

Nem oldódott meg semmi – jelentette ki a Mazsihisz elnöke. Hisz a jelenlegi állás szerint későbbi időpontban, de ugyanazon a helyen – ráadásul a holokauszt-emlékév időszaka alatt – mégis felállítják a megszállási emlékművet. Heisler úgy véli, ennyi egészen biztosan kevés lesz ahhoz, hogy a Mazsihisz új rendkívüli közgyűlést hívjon össze.

A korábbi közgyűlési határozat arról is szól: a Mazsihisz szeretné, ha a kormány változtatna „emlékezetpolitikai gyakorlatán”. Ennek egyelőre kevés jelét látni – állapította meg Heisler András. Még akkor is, ha az emlékmű új nevet kapott, és immáron nem a német megszállásra, hanem a német megszállás áldozataira emlékezik.

Heisler András
Heisler András FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD

Lázár János államtitkár múlt hétre ígérte Orbán Viktor miniszterelnök válaszát a Mazsihisz által felvetett problémákra. A Mazsihisz vezetői továbbra is várják a kormányfői választ.

Előzőleg a miniszterelnöknek írt levelükben a Mazsihisz vezetői társadalmi párbeszédet javasoltak a megszállási emlékművel kapcsolatban. Kérdésünkre, hogy amennyiben felkérés érkezik a kormánytól, a Mazsihisz hajlandó lesz-e részt venni a Szabadság térre tervezett emlékmű koncepciójának kidolgozásában, Heisler András elmondta: ha valóban sok szempontú, valódi párbeszéd kezdődik, akkor minden bizonnyal – igen. Ennek a párbeszédnek – tette hozzá – a történelemmel való szembenézést kell segítenie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.