Átmeneti gazdálkodási terv a fővárosban

Nincs törvényes határidőre költségvetése Budapestnek; áprilisig átmeneti finanszírozási terv alapján gazdálkodik a főváros. A büdzséről hétfő este ugyan rendkívüli ülésen vitába kezdtek a városatyák, de az elfogadáshoz egyik oldalnak sem volt többsége, a tervezetet végül nem fogadták el, arra csak a tíz SZDSZ-es és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szavazott igennel. Frissítve!

Hosszas egyeztetéseket követően április végéig szóló, átmeneti finanszírozási tervet fogadott el egyhangúlag hétfő esti rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Ezzel a törvényes határidőre ugyan nem sikerült költségvetést elfogadniuk a városatyáknak, de a döntéssel további másfél hónap időt adtak maguknak, hogy egyezségre jussanak a büdzséről.

Demszky az ülésen ezzel kapcsolatban azt mondta: bíztató, hogy április végéig a főváros tudja biztosítani az intézményeknek a szükséges forrásokat, és az ellenzék szándéka is, hogy e határidőre legyen elfogadott büdzsé.

A költségvetés - bár elfogadásához nincs többsége a koalíciónak - a rendkívüli ülés napirendjén szerepelt, este fél tíz körül végül nem fogadták el, a tervezetre csak tíz szabaddemokrata és Hagyó Miklós (MSZP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szavazott igennel, a Fidesz és a KDNP nemmel voksolt, a szocialisták pedig többségében tartózkodtak.

Teljes patthelyet

Nem az a kérdés, hogy vesz-e fel hitelt a főváros, hanem hogy mire költi - fogalmazott a főpolgármester a vitában, megismételve, várja az ellenzék részletes javaslatait. Tarlós István erre úgy reagált: ne várja Demszky, hogy ők párhuzamos költségvetés-tervezetet tesznek le az asztalra, hiszen nem nekik van ezerfős apparátusuk. A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: Demszky e "szánalmaskodó fölényességgel" semmit sem fog elérni, ha akar ellenzéki támogatást, akkor legyen partner. Steiner Pál szocialista frakcióvezető kiemelte, hogy teljes patthelyzet van a fővárosban, az ellenzékhez szólva úgy fogalmazott: "ti is csak 33-an vagytok, ti sem tudtok költségvetést elfogadni".

Mint arról beszámoltunk, Hunvald György erzsébetvárosi polgármester előzetes letartóztatásával megszűnt a Fővárosi Közgyűlésben az MSZP-SZDSZ-koalíció eddigi egyfős többsége. Steiner Pál szocialista frakcióvezető ezzel kapcsolatban azt mondta: a kerületi panamaügyek miatt őrizetbe vett politikustársukkal nem tudták felvenni a kapcsolatot, mert azt a büntetőeljárási szabályok nem teszik lehetővé.

Az MSZP budapesti elnöksége már korábban felszólította Hunvaldot, mondjon le fővárosi közgyűlésbeli mandátumáról, ő ezt azonban nem tette meg. Steiner szerint nincs közjogi eszközük, hogy ezt kikényszerítsék. Felszólította az ellenzéket, különösen a Fideszt, hogy ne éljenek vissza a helyzettel, a költségvetés elutasításával ugyanis „nem minket büntetnek, hanem a várost".

"Most van pénz"

Demszky a közgyűlést megelőző tájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a múlt heti első, ötpárti tárgyaláson az ellenzéki frakcióvezetőktől azt a választ kapta: van olyan változat, amelyet ők is támogatni tudnának. A főpolgármester szerint kétféle költségvetési filozófia áll szemben egymással; a városvezetésé azon alapul, hogy „most van pénz", 2013-ig állnak rendelkezésre a főváros által megszerezhető uniós források a fejlesztésekhez, ezekhez pedig a szükséges önrészt elő kell teremteni, mert még egy ilyen történelmi lehetőség nem lesz.

Ismertetése szerint 2013-ig összesen 160 milliárd forint hiányzik az önrészekhez. A hiányzó pénzt Demszky szerint csak a Főgáz-privatizációjából lehet előteremteni, ami leghamarabb jövő év elejére várható, addig is a főváros 30 milliárd forint értékű átmeneti hitelt venne fel.

A Fidesz vidéken ugyanezt csinálja, amit Pesten ellenez

Demszky szerint a Fidesz elutasítja az újabb kölcsönfelvételt, de nem mondja meg, hogy pénz híján mely beruházásokat törölnének, pedig „csak így volna kerek a történet". A főpolgármester példaként említett több fideszes vezetésű várost, amely Budapestnél jóval eladósodottabb, míg a fővárosban az adósságállomány aránya a költségvetés főösszegéhez képest harminc százalék körüli (a BKV adósságállományát és a közműcégeket is beleértve is csak 55 százalék körüli), míg Debrecenben negyven, Hódmezővásárhelyen pedig 136 százalékos.

A főváros adósságállománya jelenleg 160 milliárd forint körül van, ami Demszky szerint elviselhető mértékű. Emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi hitelminősítők jó minősítést szoktak adni Budapestnek, „a piac pedig nekik hisz, és nem az ellenzéki véleményeknek".

Demszky igazat ad Orbánnak

Demszky igazat adott Orbán Viktornak abban, hogy nem szabad hitelt felvenni a működésre, „a főváros eddig sem tette ezt, és ezután sem fogja, csak fejlesztésekre veszünk fel kölcsönt", ezek közé sorolta a Margit híd felújítását, a csepeli gerincút és a rákoskeresztúri buszfolyosó kiépítését, villamosvonalak felújítását, a műjégpálya, több kórház és iskola rekonstrukcióját. Ha nem lesz költségvetés, fideszes vezetésű kerületekben tervezett fejlesztésektől is búcsút kell venni, ezek összértéke meghaladja a nyolcvanmilliárd forintot - nyomatékosította.

A főpolgármester bizakodó volt azzal kapcsolatban, hogy az ellenzék végül mégis megszavazza a költségvetést. Arra emlékeztetett, hogy ebben a ciklusban többször szavazott a koalícióval az ellenzék, mint ahányszor nem; a Fidesz a közgyűlési előterjesztések 67, az MDF pedig nyolcvan százalékát szavazta meg 2006 ősze óta.

"A budapestiek egyelőre nem fogják megérezni"

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) pénzügyi főpolgármester-helyettes hozzátette: amíg nincs költségvetése a fővárosnak, magának kell megelőlegeznie az államkasszától várt pénzeket, a különféle normatívákat és pótlékokat. Ez havonta 4-5 milliárd forintot jelent. Demszky szerint a költségvetéssel kapcsolatos patthelyzetből egy előre semmit sem fognak érezni a budapestiek, a város tartaléka hónapokig is elég, hogy ezt a pénzt pótolják.

Valóban terheli politikai felelősség az ellenzéket, ezért is vagyunk nagyon óvatosak, hiszen ez a felelősség arra is kiterjed, hogy 2010-től is működőképes maradjon a város - reagált lapunknak Tarlós István, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője. Hozzátette: ha már az ellenzék felelősségét emlegeti a városvezetés, akkor erre korábban kellett volna gondolniuk, költségvetést három éven át nem egyeztettek az ellenzékkel, a mostani legelső megbeszélést pedig múlt héten folytatták le velük, a törvényes határidő lejárta előtt három munkanappal, pedig állami költségvetés már januárban rendelkezésükre állt.

Tarlós: Demszky súlyosan torzít

Tarlós szerint a főpolgármester vidéki, fideszes városokra tett utalása „a valóság súlyos torzítása", hiszen például Debrecen költségvetésének főösszege ötvenmilliárd forint (a fővárosinak a tizede), ennek 25 százaléka a cívisváros adósságállománya, míg Budapesten ez az arány - beleszámítva a BKV 90 milliárdhoz közelítő adósságállományát és a tervezett 30 milliárdos átmeneti hitelt - hatvan százalék feletti.

Elismerte, hogy a Fidesz-frakció sokszor szavazott együtt a koalícióval, de főként ügyrendi és kisebb súlyú ügyekben, az olyanfajsúlyos kérdéseket, mint a költségvetés, a privatizációk, a szakiskolák összevonása, a Schöpf-Mérei kórház eladása nem támogatták.

Tarlós szerint pusztán „kommunikációs panel", hogy Demszky folyton az egyes költségvetési sorok kicserélését emlegeti. Az ellenzéki politikus szerint elsősorban azt kell tisztázni, hogy miként rendezzék a működési bevételek és kiadások különbözeteként keletkező működési eredményt, a BKV válságát és a 60 százalékot közelítő adósságállományt.

Össze kell tépni és ki kell dobni

A Fidesz-frakcióvezetője annyiban egyetért az MDF véleményével, hogy a jelenlegi költségvetési tervezetet „össze kell tépni és ki kell dobni". Tarlós hangsúlyozta: ők minden egyeztetésen ott lesznek, rajtuk nem fog múlni. Értetlenségét fejezte ki, miért támadja őket Steiner és Demszky, „amikor még nem is szavaztunk semmi ellen". Miért van szükség politikai elővágásokra? Mitől félnek? - tette fel a kérdést az ellenzéki képviselő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.