Török Gábor: gyökeres változás jön, érdekes lesz a politika

Gyökeres változás várható a magyar politikában Török Gábor szerint. A Fidesz ellenzéke nem egységes, még kérdés, ki lesz legközelebb a kihívójuk. Stumpf István úgy véli, a szocialistákon belül hatalmi harc várható, amelyben Gyurcsány húzhatja a rövidebbet. A Jobbikról és az LMP-ről még nem tudni, milyen ellenzék lesznek.

Mostantól lesz érdekesebb a magyar politika - vélekedik Török Gábor, a Vision Politics vezetője, aki az InfoRádiónak elmondta: a három vesztes pártnak csupán egyetlen közös érdeke lesz: hogy a kormánypárt hatalmát gyengítsék. Viszont egymásnak is ellenfelei lehetnek abban, hogy ki legyen a következő választáson a Fidesz első számú kihívója. Leszögezte: gyökeres változás várható a magyar politikában. Szerinte a Fidesz elsöprő sikerét egyrészt a politikai ellenfelei tehetetlenségének köszönheti, illetve annak, hogy a két forduló között személyesen keresték fel szavazóikat.

Miután egyetlen abszolút győztese van a választásnak, a vereség a többi parlamentbe jutott párt között oszlik meg - mutatott rá a politológus. Az elemző kifejtette: a szocialisták legfeljebb két helyen szerezhetnek egyéni mandátumot, a Jobbiknak ez önállóan ez sehol sem sikerült, jóllehet az edelényi mandátumot a saját számlájukra írhatják, és az LMP-s szavazók is elfogytak a második fordulóra.

Török Gábor nem tartja egységesnek a Fidesz ellenzékét, viszont úgy gondolja, hogy mindannyiuknak egy közös érdeke, hogy a kormánypárt hatalmát gyengítsék. Azt azonban még nem lehet látni, hogy ki lehet az első számú kihívója a Fidesznek a következő parlamenti választáson. Emiatt a három ellenzéki párt egymásnak ellenfele is lehet, és így várhatóan igen aktívak lesznek - tette hozzá.

Várható volt a Fidesz sikere az országgyűlési választások második fordulójában - mondta az InfoRádiónak Stumpf István. A Századvég Alapítvány elnöke szerint a kétharmados győzelmet aratott párt arra kapott felhatalmazást, hogy gyökeres változást hozzon, és nemzeti egységet teremtsen.

A politológus szerint a szocialistáknál hatalmi harc várható, Mesterházy Attila világossá tette, hogy azok segítségével akarja megszerezni az elnöki és a frakcióvezetői hatalmat, akik őt támogatták. Gyurcsány Ferenc pedig vagy besorol mögé, vagy pedig új pártot alapít. Emiatt éles hatalmi harc várható a szocialistáknál a május végi, június eleji kongresszuson. Lehet, hogy itt csak elnököt választanak, és az önkormányzati választások után kezdik el a teljes tisztújítást - mondta.  Az MSZP jövőjét Stumpf István szerint az határozza meg, hogy sikerül-e pozíciókat szerezniük az önkormányzati választásokon, vagy akkor is a mostanihoz hasonló csúfos vereséget szenvednek.

Stumpf szerint a Jobbiknál és az LMP-nél viszont még nem látszik, milyen szerepet játszanak majd ellenzékiként. Az nem tudható, hogy a Jobbik eldöntötte-e, továbbra is gárdista mozgalom marad, és az utcáról politizál, vagy tudomásul veszi a valóságot, tehát hogy bár bekerült radikális pártként a parlamentbe, a jogállami szabályok rájuk is vonatkoznak - elemzett a Századvég elnöke. Stumpf szerint a jobbikosok csalódottak, mert egyetlen egyéni képviselőt sem tudtak az Országgyűlésbe juttatni, hiszen Molnár Oszkár is függetlenként győzött körzetében.

Az LMP-nek szintén nem látszik világosan a profilja, hiszen Budapestről szerezték a szavazataiknak a negyven százalékát, ami hasonlóvá teheti őket a korábbi SZDSZ-hez, vagy pedig megpróbálnak generációs forradalmat vinni a parlamentbe - fejtette ki a politológus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.