Edelényi csata Orbánnal, szidalmakkal, sértődött jobbikossal

Párharc – ez a szó jellemezte leginkább a Borsod megyei nyolcas számú választókerületben, Edelényben kialakult helyzetet a második fordulóban: a szakértők az első fordulóban a szavazatok 24,14 százalékát megszerző Molnár Oszkár, a függetlenként indult, a Fideszből márciusban kizárt helyi polgármester és a két héttel ezelőtt, 36,54 százalékos szavazati aránnyal az első helyen végzett Daher Pierre, a Fidesz hivatalos jelöltje, az edelényi kórház igazgatója között vártak szoros csatát.

Molnár Oszkár azért vált szalonképtelenné pártja számára, mert néhány hónappal ezelőtt nagy vihart kavart azzal a kijelentésével, miszerint úgy tudja: a környékbeli településeken több roma asszony is gumikalapáccsal ütötte a hasát, hogy szándékosan megnyomorítsa a magzatát, s így magasabb családi pótlékhoz jusson. Edelényben vasárnap a legtöbb helyen e két jelölt plakátjaival lehetett találkozni, s immár nemcsak az oszlopokon és hirdetőtáblákon, de magánházak kapuin is megjelentek az egyik vagy másik jelölt mellett buzdító feliratok. Gúr Nándor, a szocialisták jelöltje – az előző ciklusban e körzet MSZP-s egyéni nyertese – fotóit vasárnap már inkább csak a városközpontban lehetett látni, ott is elvétve. Miklós Árpád, a Jobbik az első fordulóban harmadikként befutott, időközközben Molnár Oszkár javára viszszaléptetett jelöltjének plakátjai szinte eltűntek. A miskolci

Lévay József Református Gimnáziumban tanító matematika–fizika tanár a hírek szerint nem teljesen önként vállalta viszszalépést. A második választási forduló előtt azt mondta: a szavazói így azt érzik, becsapta őket és megfutamodott. Ám hozzátette, hogy sorsáról a párt elnöksége döntött. Miklós Árpádot visszalépése óta nem sikerült elérni, mobiltelefonját kikapcsolta.

Az elmúlt napokban egyre élesebbé vált Edelényben a választási csata: még Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is ellátogatott a borsodi településre, hogy arra kérje a szavazókat: voksaikkal Daher Pierre-t támogassák.

– Ilyen zűrös még sosem volt itt a szavazás – mondta egy idősebb asszony tegnap délelőtt, a nyolcas és kilences szavazókör helyszínéül kijelölt edelényi bányász művelődési házban. Szavai szerint az elmúlt héten telefonon mindennap felhívták ismeretlenek, és Molnár Oszkárt becsmérlő szavakkal, a jelöltet csalónak és tolvajnak titulálták.

– Úgyis arra szavazok, akire akarok! – mondta határozottan, mielőtt bevonult a fülkébe.

A főként romák lakta finkei városrészben lakókat viszont nem hívogatta senki, talán azért, mert itt a legtöbb embernek nincs vonalas készüléke. Az ötvenhárom éves Lakatos Béla szerint a romák többsége Pierre doktorra szavaz, mert – mint mondta – „Oszi, a polgármester eljátszotta a becsületét azzal a gumikalapácsos mondattal.” Hozzátette: jobb időkre számít az eddigieknél, mert hisz Orbán Viktornak, aki edelényi kampánykörútján munkalehetőséget ígért minden embernek. Daher Pierre-t nem tudtuk arról megkérdezni, milyen álláslehetőség kínálkozik majd a romáknak a térségben: munkahelyén, az edelényi kórházban azt mondták, a választás előtt szabadságra ment, s mobiltelefonon sem elérhető.

Molnár Oszkártól azonban meg tudtuk kérdezni azt: ígért-e valamit a Jobbiknak cserébe azért, hogy a párt viszszaléptette jelöltéjét az ő javára?

– Nem kötöttem semmiféle megállapodást a Jobbikkal – mondta Edelény polgármestere, aki közölte: a híresztelésekkel ellentétben, ha bejut a parlamentbe, nem fog a Jobbik frakciójába ülni, független képviselőként kíván politizálni. Arra a felvetésünkre, miszerint korábban azt ígérte a Fidesz jelöltjének, Daher Pierre-nek, hogy ha az első fordulóban ellenfele szerzi meg a vezetést, akár egyetlen szavazattal is, akkor visszalép a javára, Molnár Oszkár úgy reagált: ezt a felajánlást még január 29-én tette, s azóta sok minden megváltozott, így már nem tartja érvényesnek korábbi ígéretét.

– A Fidesz helyi szervezete március 19-én kizárt a soraiból, így a párttal szemben nincsenek erkölcsi kötelezettségeim – mondta az edelényi polgármester.

„Ilyen zűrös még sosem volt itt a szavazás”
„Ilyen zűrös még sosem volt itt a szavazás”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.