'Érsek úr, haladéktalanul kövesse meg a magyar bírói kart'

Nyílt levelet tett közzé Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője Márfi Gyula veszprémi érsek bírákat érintő dehonesztáló megjegyzései kapcsán. Mint azt levelében írja, ha érsek úrnak tudomása van olyan ma is aktív bírákról, akik kiszolgálói voltak a pártállami diktatúrának, nevezze meg őket, vagy pedig haladéktalanul kövesse meg a magyar bírói kart.

Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője nyílt levélben fordult Márfi Gyula érsekhez, Handó Tündéhez, az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez, Darák Péterhez, a Kúria elnökéhez, Makai Lajoshoz, a Magyar Bírói Egyesület elnökéhez, valamint Erdő Péter bíboroshoz.

Azzal kezdi levelét: "Vártunk néhány napot, hogy vajon a bírósági vezetők közül, a Katolikus Egyház vezetői közül, esetleg a Magyar Bírói Egyesülettől reagál-e valaki Márfi Gyula veszprémi érsek a bírákat érintő dehonesztáló megjegyzéseire. Sajnos hiába."

Mint emlékeztet rá, az érsek a következőt állítja levelében: "A független magyar igazságszolgáltatásban még ma is számos olyan ember dolgozik, aki a kommunista rendszer idején elkötelezett kiszolgálója volt a pártállami diktatúrának és tevékenyen részt vett egyházellenes, ún. koncepciós perekben."

A politikus úgy folytatja: Nem gondolom, hogy – konkrétumok közlése nélkül – elfogadható, hogy az egyik legtekintélyesebb státuszt betöltő egyházi vezető külföldön és belföldön ilyen állítással rombolja a magyar igazságszolgáltatás tekintélyét.

Bárándy Gergely kitér arra is: "közleményünk késedelmének oka, hogy úgy véljük, elsősorban nem egy politikai pártnak kellene visszautasítani bírói kart ért támadást, hanem saját vezetőiknek, de ha a bírósági vezetők ezt nem tették meg, a bírák becsületének védelmében megtesszük mi."

Ha érsek úrnak tudomása van olyan ma is aktív bírákról, akik kiszolgálói voltak a pártállami diktatúrának, vagy részt vettek egyházellenes koncepciós perekben, kérjük, nevezze meg őket, aki ugyanis ilyet tett, bűncselekményt követett el! Ha ezt nem teszi, felszólítjuk, hogy haladéktalanul kövesse meg a magyar bírói kart! – írja a politikus.

Emellett tisztelettel kérdezzük az Országos Bírósági Hivatal elnökét, a Kúria elnökét, a Magyar Bírói Egyesület elnökét, valamint Erdő Péter bíboros urat, hogy mi a véleménye a veszprémi érsek bírákat érintő kijelentéséről? –zárul kérdésekkel a szocialista képviselő levele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.