„2015 kormányzati szempontból a gyávaság éve lesz”

A Demokratikus Koalíció (DK) elfogadhatatlannak tartja a gyülekezési jog további korlátozását - reagált az ellenzéki párt csütörtökön az MTI-nek Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnökének kijelentésére, miszerint változtatnának a gyülekezési törvényen.
A DK közleményében azt írta: "az orbáni hatalom" azt bizonyítja, hogy "semmitől sem retteg jobban saját népénél". Az ellenzéki párt szerint Gulyás Gergely szavai alapján 2015 kormányzati szempontból „a gyávaság éve" lesz. „A gyülekezési jog korlátozása csak a gyáva kormányok diktatórikus eszköze" - írta a DK, hozzátéve: felszólítják "az Orbán-rezsimet: ne akarja piszkos módszerekkel elhallgattatni saját állampolgárait, ne korlátozza tovább az emberek szabadságát!"

Gulyás a Népszabadság szerdai számában megjelent interjúban beszélt a gyülekezési törvény változtatásának szükségességéről. Példaként említette, hogy az azonos helyen és időben tartandó demonstrációk bejelentése esetén, illetve a tüntetések időtartamára vonatkozóan kellene változtatni. Kitért arra is: bárkinek alapvető szabadságjoga, hogy a kormány ellen tüntessen, de a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak.

Schiffer András, az LMP társelnöke, frakcióvezetője felszólította a kormányt, hogy ha a gyülekezési törvény módosítását tervezi, erről kezdeményezzen ötpárti egyeztetést, és az állampolgári tiltakozás törvényes kereteit "ne próbálja meg erőből újraalkotni".

Gulyás erre reagálva azt közölte az MTI-vel: a Fidesz-frakció teljesíteni fogja Schiffer András ötpárti egyeztetésre vonatkozó kérését bármilyen, a gyülekezési törvényt érintő módosítás benyújtása előtt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.