Voksoltatták a közmunkásokat

Úgy tűnik, egyre nehezebb lesz normális körülmények között iskolaigazgatót választani Jászapátiban.

Most az borzolja a kedélyeket, hogy az intézményben dolgozó közmunkásokat próbálták fenyegetéssel rávenni, szavazzanak a fideszes polgármester, Pócs János által támogatott jelöltre, különben a nyáron kirúgják őket. Az ügyben vizsgálat indult, és rendőrségi feljelentés is történt. Már tavaly ősszel botrányoktól volt hangos az iskolaigazgató-ügy.

Sokak szerint eleve nem kellett volna a tisztségre pályázatot kiírni, hiszen azt maga Hoffmann Rózsa is többször hangsúlyozta: amennyiben olyan, a második ciklusát kezdő igazgató indul, akit a tantestület több mint kétharmada támogat, nincs szükség pályáztatásra. Jászapátin a korábbi igazgatót, Utasi Lászlót teljes mellszélességgel támogatta a tantestület, a szülői munkaközösség, a diákok, valamint a cigány nemzetiségi önkormányzat, a posztra mégis pályázatot írtak ki.

Noha egyedüliként indult, mégsem nyerte el a megbízatást, mert a helyi önkormányzat csak egyszerű és nem minősített többséggel állt ki mellette. Pócs János polgármester tartózkodott, s ezzel sokak szerint megpecsételte az igazgató sorsát. Emiatt a szeptemberi tanévkezdet előtt szülők demonstráltak a polgármesteri hivatal előtti téren, így tiltakozva az eljárás ellen. Az időközben újból kiírt pályázatra ezúttal ketten jelentkeztek: Utasi László, aki jelenleg egyszerű pedagógusként dolgozik az iskolában, átmenetileg ugyanis megbízott vezető áll az intézmény élén, és Pásztorné Földes Györgyi, aki a jászjákóhalmi tagiskolát vezeti.

A pályázatokat véleményezte a tantestület, és egyértelműen – a nevelőtestület 53:2, a teljes alkalmazotti kör 71:5 arányban – Utasi Lászlót támogatta. Hatalmas felháborodást keltett azonban, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) úgy döntött: a iskolában dolgozó közmunkások is szavazhatnak az igazgatói pályázatról, ráadásul sokak szerint nyomást gyakoroltak rájuk, hogy kire is kéne voksolniuk.

– Az ügy azért is visszás – mondta tudósítónknak Borics László önkormányzati képviselő –, mert a tizenhat közmunkás január elején, pár nappal a szavazás előtt állt munkába, így még csak idejük sem volt arra, hogy véleményezzék vagy megismerjék a jelölteket. Ráadásul a sietséget jelzi, hogy a közmunkások zöme jogilag még nem is volt az iskola dolgozója, mert nem szerepeltek a központi nyilvántartásban, nem írták alá a szerződésüket. A tizenhat emberből végül sebtében nyolcat sikerült „felvinni a rendszerbe” a szavazás napján, s hárman vagy négyen közülük végül szavaztak is.

Ám kiderült: ők is Utasi László mellett tették le a voksukat, annak ellenére, hogy állítólag komoly fenyegetést kaptak: ne tegyék! Ők a Jászblog tudósítása szerint a szavazást követően jelezték, hogy egyik vezetőjük berendelte őket a Klik-irodába, hogy aláírják a szerződésüket, s miután ez megtörtént, közölte velük: Pásztorné Földes Györgyire kell szavazniuk, különben a nyáron már nem lesz állásuk. Erről a választást előkészítő bizottság jegyzőkönyvet vett fel, amit az érintettek alá is írtak, nyilatkozatukat azóta is egy lezárt borítékban őrzik.

A bizottság a fenyegetésről tájékoztatta Orosz István tankerületi igazgatót, azt kérve, hogy indítson vizsgálatot az ügyben, majd pedig fenyegetés miatt feljelentést tettek a megyei rendőr-főkapitányságon. Orosz István tudósítónknak azt mondta: vizsgálatot indított az ügyben. Közölte: tény, hogy „valaki beszélt a közmunkásokkal” a szavazásról, de szerinte fenyegetés nem hangzott el. Hozzátette: vannak, akik úgy értelmezik a közoktatásról szóló törvényt, hogy az iskolában dolgozó közmunkások – akik jellemzően kisegítői, pedagógiai asszisztensi, takarítói feladatokat látnak el – nem szavazhatnak az igazgatói pályázatról, de szerinte a törvény nem zárja ki ennek lehetőségét. A Klik-iroda egyébként az eljárás valamennyi dokumentumát továbbította az illetékes oktatási államtitkárságra, ahol várhatóan február elején döntenek az igazgató sorsáról.

Borics László önkormányzati képviselő szerint a jászapáti önkormányzat oktatási bizottsága és a szülői munkaközösség is több ellentmondást talált a városvezetés által támogatott Pásztorné Földes Györgyi pályázatában. Többek szerint a dolgozat eredeti változata három évvel ezelőtt, a jászjákóhalmi IV. Béla Általános Iskola tagintézmény-vezetői pályázatára íródott, abban csak néhány változtatást eszközölt a pályázó, s úgy adta be a jászapáti igazgatói posztra. Ezt igazolja, hogy több esetben „község” kifejezés szerepel a dolgozatban, noha Jászapáti város, ellentétben Jászjákóhalmával, amely valóban község.

Azt, hogy a korábbi munkáját is felhasználta alapforrásként, a pályázó a nevelőtestület előtt, állítólag, elismerte. Különösnek találták a jászapátiak azt is, hogy a városban élő és Jászjákóhalmán dolgozó asszony miért egy harmadik településről, Jászboldogházáról küldte be – legalábbis a postabélyegző szerint – jelentkezését, ráadásul nem is ajánlva, hanem csak egyszerű levélként postázva. Sokak szerint ez arra utal, hogy az utolsó pillanatban, kapkodva készült el az anyag. A tankerületi vezető ezzel kapcsolatban azt mondta: mindkét pályázat érvényes volt, egyéb találgatásoknak pedig nincs helyük.

Megkerestük az ügyben Pócs János polgármestert is, aki az alábbi választ juttatta el lapunkhoz: „Először is az iskolaigazgató-választás eljárási rendjét pontosan meghatározza a törvény, véleményezési joga egyedül a képviselő-testületnek van, közmunkásoknak nincs. Az, hogy a helyi iskolaigazgató, avagy a tankerületi igazgató hatáskörét bármilyen módon átlépte-e, mulasztott-e, vagy egyszerű lejárató kampány folyik a Klik ellen, azt a Klik illetékessége megvizsgálni és jogi lépéseket tenni.

Ami az iskolaigazgató-választást illeti, a magam részéről egyetlen jelöltet sem támogattam, épp azért, mert nem akartam, hogy ez a kérdés a politikai csatározások része legyen. Én azt a javaslatot támogattam, hogy a képviselő-testület ne is éljen a véleményezési jogával, bízza a szaktárcára ezt a döntést. Tehát ha bebizonyosodik, hogy valaki lejárató céllal visszaélt a nevemmel, és rám hivatkozva fenyegetett bárkit, az egy újabb hamisítási ügyet kreált azzal a céllal, hogy engem lejárasson, ez esetben jogi lépéseket fogok tenni.”

Tavaly pattant ki az ügy a jászsági városban: a szülők még demonstrációt is tartottak
Tavaly pattant ki az ügy a jászsági városban: a szülők még demonstrációt is tartottak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.