Orbán-közelben csak nyerni lehet

Ezúttal Alcsútdobozon adtak bérbe 20 évre egy 42 hektáros területet Flier Jánosnak, Lévai Anikó tulajdonostársának, felcsúti és bicskei birtokainak megművelőjének.

Ismét egy Orbán Viktorhoz közeli személy, Flier János nyert állami földbérletet a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) pályázatán, ezúttal Alcsútdobozon. Lévai Anikó földtulajdonos-társa, a miniszterelnök feleségének felcsúti és bicskei birtokainak megművelője ezúttal egy 42 hektáros szántót bérelhet, 20 évre. Flier János neve onnan is ismerős lehet, hogy az első Orbán-kormány idején autóvillamossági szerelő létére a privatizált Herceghalmi Kísérleti Gazdaság élére nevezték ki, ahol néhány évig tulajdonos is volt.

Az alcsúti határban
Az alcsúti határban

A most elnyert területet tavaly egy tízhektárnyi saját használatú úttal együtt hirdették meg HU21-10201 számon, ám a pályázatot októberben visszavonták, miután – Fazekas Sándor agrárminiszter közlése szerint – ketten váltották ki a csomagot: a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. és Váradi András helyi juhász. Fazekas Sándor úgy érvelt a pályázat visszavonása mellett Szabó Rebeka Együtt–PM-es képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában, hogy „a kiírás tartalmazta az utakat is, amelyeket pedig sokan használnak, ezért azt semmi esetre sem lehet a bérleti szerződés részeként bérbe adni”.

Fazekas Sándor utóbb, 2012. november 5-én egy másik levelében azt írta: „a terület jelenleg hasznosítatlan státusban van, és az NFA egyéves megbízási szerződést készít elő, amelyet nem a pályázati csomagot megvásárolt személyekkel fog megkötni. A területet természetesen hosszabb távon bérbe kívánjuk adni, melynek érdekében a javított pályázati kiírás rövidesen megjelenik”.

Idén áprilisban – immáron az utak nélkül – újra meghirdették a területet. A csomagot ismét kiváltotta a göbölpusztai juhász, Váradi András. Az NFA székesfehérvári irodájának ügyintézője azonban rossz dátumot írt az anyagra leadási határidőként, így a juhász – tudtán kívül – egy napot késlekedett a pályázatával, amit így nem fogadtak be. Jegyzőkönyvet vettek fel ugyan a reklamációjáról, de máig nem méltatták írásbeli válaszra sem. Pályázati pénzét sem kapta vissza.

Ami a Flier János által elnyert alcsúti területet illeti: a 42 hektáros szántóföldet a birtokba adás idejére, október 16-ára már le is aratták – szemtanúk szerint Mészáros Lőrinc gépeivel.

Per

A Fővárosi Törvényszék a későbbiekben dönt arról, beavatkozó félként beengedi-e a Népszabadságot abba a perbe, amit az NFA indított Ferenczi Krisztina ellen „Sóval behinteni” című, lapunkban megjelent véleménycikke miatt. Az NFA kizárólag újságírónkat perli, ügyvédjük a tárgyaláson is azt nyilatkozta: ügyfelének nincs baja lapunkkal, csupán Ferenczi Krisztinával.

A Népszabadság kollégánk pernyertessége érdekében kíván beavatkozni a perbe, támogatva a bíróságon megtámadott munkatársát.

Az újságírót a perben a TASZ képviseli. A bíró a múlt szerdán elnapolta a tárgyalást. Első körben ugyan visszadobták az NFA keresetét, amit jó hírnév megsértése miatt nyújtott be, de a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon kötelezte a per lefolytatására a Fővárosi Törvényszéket.

Faluhirdetmény

„Felcsút Községi Önkormányzat Mága Zoltán koncertre ingyenes buszjáratot szervez 2014. január 1-re 19:00 órára Budapestre. A Művész Úr 50 db jegyet ajánlott fel a lakosság részére. Az autóbusz 16:15-kor indul az önkormányzattól és a Puskás Akadémiánál is megáll.”

Kuszaság a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél

Nem ritka az összevisszaság a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél, az NFA-nak ugyanis nincs pontos kimutatása arról, kinek fizette vissza a pályázati pénzt a vesztesek közül, s kinek nem. Ezért levélben kérte egy visszavont pályázat miatt hoppon maradt jelentkező segítségét a hivatal nagy leterheltségére hivatkozva. Nagy János, az NFA elnökhelyettese november 25-én írt levelet egy gazdának egy Alcsúton visszavont pályázat miatt. „Mint az Ön előtt is ismert, az idei évben igen nagy mennyiségű pályázat került kiadásra az NFA által, amelyre eddig soha nem látott mennyiségű pályázat érkezett szervezetünkhöz. Sajnálatos módon azonban nem csak a nagy mennyiségű pályázat feldolgozása jelent kiemelkedő munkaterhet az NFA számára, hanem sok esetben technikai jellegű problémák is hátráltatják munkánkat. Ezek közé tartozó az is, hogy a pályázati biztosítékok befizetésekor sok pályázó nem tüntette fel a pályázati azonosítószámot a banki átutalás »megjegyzés« rovatában, ami nagymértékben megnehezíti és hátráltatja a visszafizetéshez szükséges beazonosítást. Ezért fordulhatott elő, hogy az Ön által befizetett pályázati biztosíték összegét a szervezet késedelmesen vagy egyáltalán nem utalta még vissza”.

A pályázó segítségét kérő levelet Nagy János elnökhelyettesként jegyzi, holott ekkor már nem az. A november 15-én eltávolított Sebestyén Róbert elnök feladatait ugyanis ő vette át.

A lapunk birtokában lévő dokumentum szerint a visszavont pályázaton az előre hozott adófizetés miatt sok tízezer forintnyi pénzt és a pályázatírás, valamint az adóigazolás és egyéb iratok iránti futkosást fölöslegesen áldozó ügyfelet azzal szeretné megnyugtatni az elnök-elnökhelyettes, hogy „az NFA mindent megtesz annak érdekében, hogy az ön által befizetett pályázati biztosíték minél előbb visszafizetésre kerüljön”.

A pályázónak egyébként már áprilisban visszautalta az NFA a pénzt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.