Mégis volt hivatali visszaélés? Nyomoz az NNI NAV-ügyben

A NAV ugyan egy két nap alatt lebonyolított vizsgálattal lezártnak tekinti a botrányt, az NNI nyomozást indított az ügyben.

Értesülésünk szerint hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hivatali visszaélés gyanújával elrendelte a nyomozást Horváth András egykori adóhivatali dolgozó feljelentése nyomán a Fővárosi Főügyészség által november 13-án elrendelt feljelentéskiegészítés során összegyűjtött információk alapján. Horváth – mint arról korábban részletesen beszámoltunk – a közelmúltban azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) kivételezett helyzetben tartanak egy jól körülhatárolható adózói kört, amelynek tagjai döntően a kiemelt adózók közül kerülnek ki.

A hivataláról lemondott adóhivatali tisztviselő azt is állította, hogy ezek a vállalkozások – a nagyobb kiskereskedelmi láncokról és azok beszállítói köréről van szó – gazdasági teljesítményükhöz képest kevesebb adót fizetnek. Tehetik ezt azért, mert náluk szinte soha nem történik kiutalás előtti áfaellenőrzés, vagy ha mégis, azok érdemi megállapítás (adóhiány feltárása) nélkül zárulnak.

Horváth András számításai szerint ez évi ezermilliárd forint áfabevétel-elmaradást is jelenthet, de az összes csalásból származó kár elérheti az 1700 milliárd forintot. Állította, hogy minden kijelentését dokumentumokkal alá tudja támasztani: a parlamentben egy zöld dossziét mutatott fel, amelynek tartalma nem ismert. Azt sem tudni, hogy feljelentéséhez milyen dokumentumokat csatolt be. Tény, hogy első olvasatban az ügyészség a feljelentését nem találta elegendőnek, és csak a feljelentéskiegészítés után került abba a helyzetbe az NNI, hogy a nyomozás megindításáról határozhasson.

Közben a parlamentben folytatódtak a politikai csaták egy a Horváth által kirobbantott botrányt vizsgáló bizottság felállításáról. A Fidesz – arra hivatkozva, hogy az Országgyűlésről szóló törvény értelmében nem végezhető parlamenti vizsgálat olyan témában, amelyben például büntetőeljárás indult – minden eddigi kezdeményezést megtorpedózott.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese azonban kedden bejelentette: pártja a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezni fogja, hogy a parlament a házszabálytól eltérve, akár kivételes sürgős eljárásban már jövő héten döntsön a feltételezett áfacsalásokat feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról. Már átadták a képviselőcsoport valamennyi (48) tagja által aláírt támogató íveket az LMP-nek. Mivel már korábban az ökopárt is összegyűjtött harminc aláírást, megvan a vizsgálóbizottság felállításához szükséges számú szignó. Tóbiás emlékeztetett rá, hogy a kormányoldal korábban már leszavazta azt az MSZP-s határozati javaslatot is, amely a többi között kötelezte volna a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a Horváth András egykori tervezési koordinátor nyilatkozatai miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál egy hétvége alatt elvégzett belső vizsgálatról készült jelentést.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.