Eltűntek a kislétai videó főszereplői, a Csaba vagy a Laci

Az Együtt–PM nyilvánosságra hozta a videó vágatlan felvételét, és feljelentést tesz.

Kislétán tegnap csoda történt: alighogy megérkeztünk a romákra vadászó sorozatgyilkosok révén tragikusan elhíresült Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluba, a közmunkások hirtelen elfelejtették, hogy ők kikkel, hol és mióta dolgoznak együtt. Nem emlékeztek a brigádvezetőjük nevére, sőt arra sem, hogy egyáltalán volna köztük egy 21 éves fiatalember, aki a napokban egy kislétai videó miatt híresült el. Őt kerestük ugyanis, azt a bizonyos tanút, akinek a szavaira hivatkozva a múlt hét végén Bajnai Gordon volt kormányfő stábja közzétett egy videót, amelyből az derül ki, hogy egy meg nem nevezett polgármester fejenként ötezer forintot ígért a közmunkásoknak, ha elmennek tüntetni az Együtt–PM vezetője ellen. A videón szereplő fiatalember azonban később már azt nyilatkozta a köztévének, hogy a videót előre megbeszélték vele, sőt tízezer forintot fizettek neki azért, hogy kamera előtt elmondja a megbeszélt szöveget. Őt kerestük tegnap, a főszereplőt, de a nevét nem tudtuk.

Talán köztük van Csaba. Vagy Laci
Talán köztük van Csaba. Vagy Laci

– Csabát keressék, a’ vót a tévébe’! – árulta el egy nyugdíjas korú férfi a faluban, majd némi tűnődés után hozzátette: – Vagy a Lacit.

De érdekes módon egyetlen közmunkás sem hallott róla, pedig a férfiak brigádja csak nyolc munkásból áll. S közülük legalább öt férfival beszéltünk. Ők mind a fejüket ingatták: nem tudnak a videós esetről. Mondtuk, hogy a főszereplőt talán Csabának hívják.

– Jó, de Csabából van vagy hat – válaszolta egy kövérkés férfi, szerszámmal a kezében.

– Nyolc közmunkás között? – kérdeztük meglepetten, de választ nem kaptunk.

Kérdések azonban vannak, az Együtt–PM ugyanis nyilvánosságra hozta a felvétel vágatlan verzióját, amely nem tűnik megrendezett jelenetnek. A megszólaló közmunkás annyit árul el magáról, hogy huszonegy éves, van egy három hónapos gyermeke, s tegnap borotválkozott. S tudomása szerint a polgármestertől ötezer forintot kapnak a közmunkások, ha Bajnai ellen tüntetnek, de ő nem vállalja a dolgot. S igazából nem is tűnik tájékozottnak. A tüntetésnél jobban érdekli, hogy a videó készítője miért utazik Pestről háromszáz kilométert Kisléta kedvéért. Majd azután tudakozódik, hogy a videós miképpen talált oda. S érdekli az is, hogy a felvétel benne lesz-e a tévében.

Érthetetlen, hogy ha a kislétai videó megrendelésre készült, a főszereplő pedig tízezer forintot kapott a szerepért, akkor miért a kérdéseivel traktálja a nézőket. Ha valóban lefizette őt egy általa „producernek” nevezett személy, akkor a titokzatos megrendelő igen ravasz ember lehet. Pénzt adott azért, hogy megkérdezzék tőle, hogyan utazott Pestről Kislétára? S megkérdezteti, hogy mennyibe került a benzin? Csaba (vagy Laci) ugyanis huszonötezer forintra becsüli az üzemanyagköltséget, a „producer” azonban csak tizenkétezret mond. Ravasz húzás.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A video készítőjéről amúgy annyit tudni, hogy operatőr, s Bajnai stábjában dolgozik. Tegnap közzétett egy nyilatkozatot, amelyben egyebek mellett ez olvasható: „A videót én készítettem Kislétán, a temetőben, 2013. november 21-én 15 óra előtt néhány perccel. A temetőbe érkező Bajnai Gordont vártam, aki a kislétai roma-sorozatgyilkosság egy helyi áldozatának sírjára kívánt virágot tenni. A temetőn keresztül kerékpározó fiatalokat nem én szólítottam meg, hanem ők álltak meg, és beszédbe elegyedtünk. Operatőr vagyok, a kezemben stand by-ban pihenő kamerát akkor kapcsoltam be, amikor srácok azt mondták, hogy a helyi polgármester a közmunkások között toborzott önkénteseket, »libatartásra« Nyírbátorba, délután négy órára. Természetesen nem fizettem nekik semmit, ha csak azt a cigarettát, amit kértek, nem tekintjük annak. Ami elhangzott, azt maguktól, vagy beszélgetés közben, kérdésre válaszolva, önként mondták. (...) Itt kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket és állatokat vesznek meg azért, hogy saját politikai céljaikat elérjék, mindezt úgy állítva be, mintha ezek az emberek önként, meggyőződésből vennének részt egy demonstráción. És mindezt közpénzből, hatalomféltésért. Ez felháborító. Éppen azért készült el ez a videó, hogy ne lehessen kiszolgáltatott embereket arra kényszeríteni, amit nem akarnak, nem tennének meg önként.”

Az Együtt–PM kiállt a videós mellett, s tegnap Karácsony Gergely, a pártszövetség képviselője közölte: ők nem fizettek a videón szereplő közmunkásnak, s hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen, hogy kiderüljön, a férfi vajon miért állította ezt. Szerettük volna megkérdezni az ügyről ifj. Madácsi Imrét, Kisléta polgármesterét, de tegnap ő is eltűnt a faluból.

Akárcsak Csaba. Vagy Laci.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.