Egyre inkább ellenzékben

Ünnepélyes keretek között mutatta be Mesterházy Attila és Bajnai Gordon az MSZP és az Együtt–PM szövetség közös fővárosi képviselőjelöltjeit az A38 Hajón.

Ami az előzetesen „leosztott” Együtt–PM szövetség körzeteit illeti: az 1. számú körzetben (V. kerület) a Milla-vezető Juhász Péter lesz a fideszes induló kihívója, a 3. számú körzetben (XII. kerület) pedig hosszas tanácskozás után végül a PM-társelnök és listavezető Szabó Tímea áll rajthoz. A főváros II. kerületében (ez formálisan a 4. számú választókörzet) az egykori Fidesz-alapító Szelényi Zsuzsanna indul majd – egyébként a Haza és Haladás Egyesület jelölésében –, a VII. kerületben pedig (ez az 5. számú budapesti választókörzet) a Párbeszéd-párti Kocsis-Cake Olivio lesz a képviselőjelölt.

A 13. számú körzetben, vagyis a XVI. kerületben a szintén PM-es Tordai Bence lesz a közös induló, míg a 17. számú körzetben (XXI. kerület) a Szolidaritást erősítő Szabó Szabolcs kap lehetőséget. A XXII. kerületben (ez a 18. számú körzet) szintén a PM politikusa, jelenleg a Fővárosi Közgyűlésben dolgozó Somfai Ágnes lesz az Együtt–PM és az MSZP közös országgyűlési képviselőjelöltje.

A szocialisták által „betöltött” kerületekben pedig régi és új neveket is találunk. Újbudán a frakcióvezető-helyettes Józsa István, a X. kerületben a volt budapesti pártelnök Burány Sándor, a XVIII. kerületben az elnökhelyettes Simon Gábor, a XX. kerületben pedig a volt kulturális miniszter, Hiller István lesz az ellenzéki együttműködés közös képviselőjelöltje. A Ferencvárosban a szintén „régi motoros” Pál Tibor, a XIV. kerületben a most is parlamenti képviselő Tóth Csaba, az újpesti körzetben pedig – a súlyos betegséggel harcoló és a szélesebb nyilvánosság előtt hosszú idő óta most először mutatkozó – volt miniszter, Kiss Péter a szocialisták favoritja.

Az angyalföldi körzetben (ahol korábban a most Brüsszelbe készülő Szanyi Tibor volt az egyik induló) a nemrég megválasztott Hiszékeny Dezső lett a jelölt, az óbudai körzetben Kiss László, az újpalotai kerületben Móricz Eszter, a XVII. kerületben pedig Lukoczki Károly várja majd a kormányváltó szavazatokat. Bajnai Gordon volt miniszterelnök az eseményen felidézte, hogy Orbán Viktor szerint a haza nem lehet ellenzékben, de szerinte a fideszes kormányfőnek ideje elfogadnia: „Budapest és az ország egyre inkább ellenzékben van.”

Az Együtt–PM vezetője hangsúlyozta, hogy bár a főváros az ország motorja, egyensúlyt kell találni Budapest és a vidék között. Bajnai szerint ehhez nemcsak az országban, hanem a fővárosban is kormányváltásra van szükség. „Olyan jelölteket kerestünk, akik a helyben élőket helyben tudják megszólítani, világos és egyértelmű üzenetet tudnak vinni számukra” – fogalmazott a volt miniszterelnök. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke ehhez kapcsolódóan többek között arról beszélt: a főváros mindig büntetésben volt a Fidesz-kormányok alatt. Emlékeztetett rá, hogy Budapestet az előző Orbán-kabinet idején „bűnös városnak” tartották csak azért, mert nem osztotta a fideszes politika elképzeléseit.

Mesterházy hozzátette, hogy a főváros fontossága miatt a szocialisták külön Budapest-programmal készültek, ezzel is bizonyítva: számukra a főváros nem büntetésben, hanem kiemelt helyen szerepel. Ezt a dokumentumot az MSZP politikusai civil és szakmai szervezetekkel közösen készítették el. Mesterházy szerint jövőre egyfajta népszavazásra kerül sor, amely annak eldöntéséről szól: Orbán Viktor politikája árt vagy használ-e az országnak. Az MSZP vezetője azt hangsúlyozta, hogy egy kormány- és korszakváltás a főváros számára is egyértelműen csak előnyökkel járhat.

A közös képviselőjelöltek pénteki bemutatásához tartozik, hogy az Együtt–PM ma politikai nagygyűlést is tart a Lurdy Házban, ahol nemcsak a fővárosi, hanem mind a 31 egyéni jelöltjét fogja bemutatni a nyilvánosságnak. Az eseményen Bajnai Gordon volt miniszterelnök tart majd politikai helyzetértékelést, az eseményen részt vesznek a pártszövetség választókerületi elnökei, koordinátorai és több aktivistája is. A Népszabadság forrásai szerint a nagygyűlés nem döntés hozó fórum, inkább kampánynyitó rendezvény lesz. Úgy tudjuk, hogy Bajnaiék többek között azt is bejelentik: Baján a „szövetség bajai hősnője”, Teket Melinda lesz az ellenzéki jelölt.

Szintén nyilvánossá teszik, hogy az egyéni jelöltek összeállításában női kvótát érvényesítenek, amelynek értelmében az indulók harminc százaléka hölgy lesz. Forrásaink szerint Bajnai Gordon az eseményen elsősorban egy nyugatos, polgári Magyarország programjáról fog beszélni, amelynek „mindennapi hősei a törekvő polgárok”, a magyar középosztály. A volt kormányfő beszédében állítólag a gazdaság rendbetételéről, az egykulcsos adó leváltásáról, egy munkahelyteremtő kétkulcsos adó bevezetéséről is szólni fog.

Szintén ehhez tartozik, hogy az Együtt–PM ezekben a hetekben véglegesíti választási programját. Az új politikai erő első választási programja döntően a Haza és Haladás Alapítvány elmúlt években végzett szakpolitikai kutatásaira, valamint a pártszövetséget alkotó szervezetek javaslataira épít. Forrásaink szerint a választási program határozottan kiáll az „igazságosabb, többkulcsos adórendszer megteremtése, a gyermekszegénység csökkentése, a piacgazdaság keretein belüli, fenntartható munkahelyteremtés” mellett.

Információink szerint a dokumentum elkészítése során alapelv volt, hogy számos célcsoport (nők, fiatalok, vidéki lakosság, közalkalmazottak, nyugdíjasok, vállalkozók) számára konkrét ígéreteket tartalmazzon. Ez egyébként erősen egybecseng az MSZP nemrég bemutatott „öt pillér” programjával, amely a gyermekeket, a nőket, a munkavállalókat, a kis- és középvállalkozókat és a nyugdíjasokat helyezi fókuszba. A dokumentum a felelős költségvetési gazdálkodás hangsúlyozása érdekében tudomásunk szerint tartalmazni fog egy úgynevezett költségvetési mellékletet is, amely a programban megfogalmazott ígéretek és vállalások költségvetési hatáselemzését, illetve becslését mutatja be.

-
FOTÓ: M. SCHMIDT JÁNOS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.