Az asszonyverő Balogh függetlenként indulva még gondot okozhat

Nem volt szükség rá, hogy Balogh Józsefet külön kizárják a Fideszből, mivel a párt alapszabálya szerint a parlamenti frakcióból való kilépésével a párttagságáról is automatikusan lemondott – mondta el a Népszabadság szegedi tudósítójának Kerényi János, a Fidesz dél-alföldi régióigazgatója.

Azt nem Kerényi mondta, hanem korábban Selmeczi Gabriella, hogy Baloghot „immár a pártból is kiléptettük”. Balogh maga úgy tudta, hogy a frakcióból való kilépésével a pártból is kilépett – és ő tudta jól. Több internetes orgánumon lehetett olvasni a találgatást, hogy bizonyára nem fizette a tagdíjat az áprilisi asszonyverés és a frakcióból való kilépés miatt, és ezért szűnt meg a párttagsága. A Fidesz alapszabálya 105. szakaszának első bekezdése szerint a parlamenti frakciótagoknak és önkormányzati képviselőknek a frakcióból való kilépésről szóló nyilatkozatát a 9. szakasz 1. bekezdés b) pontja szerint – vagyis: a tag bejelenti kilépését a szövetségből – kell értelmezni.

Egyik, Fülöpházán, Balogh József szülőfalujában élő informátorunk szerint a Fidesz lépéskényszerbe került akkor, amikor megtörtént a képviselő gyanúsítotti kihallgatása, amelyen beismerő vallomást tett. A pártnak van egy városban élő, emancipált nőkből álló szavazótábora, amelyet nem utolsósorban az Orbán Viktor miniszterelnök iránti rajongás tart a támogatók között, körükben több kormánypárti politikus – Varga István, Illés Zoltán – nőellenes kijelentése is már kisebb botrányt okozott.

Balogh a Fidesz-frakcióból való kilépéssel elvesztette párttagságát is
Balogh a Fidesz-frakcióból való kilépéssel elvesztette párttagságát is

Az ügyészségi kihallgatás után Balogh nyilatkozott az Index.hunak és visszatért a komondoros változathoz, hogy megbotlottak a házuk udvarán a vak komondorban és esés közben üthette meg Terikét. Ennek magyarázataként dr. Sándor László, Balogh ügyvédje kérdésünkre elmondta: nem Balogh vallomásából, hanem az ügyészségi gyanúsításból származnak a nyilvánosságra hozott részletek.

Azt a felvetést, hogy olyan gyorsan és pontosan kikerültek az ügyészségről a részletek, mint korábban például a Hagyó-ügyben a napi nyomozási jegyzőkönyvek, Sándor László nem kívánta kommentálni. Azt mondta: Balogh ügye nem élvezett elsőbbséget a mentelmi jogának felfüggesztése során. Kiadatása most került sorra, ezt követően hallgathatta ki őt gyanúsítottként az ügyészség. Az ügyvéd nem kívánt a részletekről nyilatkozni. Azt mondta, az ügy további nyomozást igényel, amelyben tanúként hallgatják ki a sértettet, Terikét, Balogh élettársát, aki két héttel az eset után visszaköltözött a képviselőhöz, és nyilatkozatai szerint megbocsátott neki, a kihallgatásra is elkísérte.

Megkérdeztük Balogh József elvált feleségét, aki az áprilisi eset nyilvánosságra kerülése után úgy nyilatkozott az RTL Klubnak, hogy házasságuk idején rendszeresen verte őt Balogh. Az asszony most nem nyilatkozott. Azt mondta, azt is nagyon megbánta, hogy az RTL-nek nyilatkozott annak idején, mert a közös gyerekeik az anyjuk ellen fordultak, feljelentést is tettek a nyilatkozata miatt. Kerényi János, a Fidesz régióigazgatója kérdésünkre, tudtak-e a pártban arról, hogy Balogh veri a feleségét, azt felelte: nem tudtak erről. Hozzátette: egy válás után gyakran az indulat is beszél a felekből.

Balogh József közölte, hogy a felszólítások ellenére nem távozik a közéletből. Nem mond le sem országgyűlési képviselői, sem fülöpházi polgármesteri tisztségéről. Ügyvédje szerint egyik helyen sem az őt megválasztók követelik ezt. Közjogi lehetőség nincs arra, hogy eltávolítsák őt a közéletből. Dr. Sándor László szerint a képviselő okkal bízhat abban, hogy a sajtókampány előbb-utóbb kifullad. Több helyi forrásunk szerint Balogh ügye egy többrétegű politikai játszma része. A Fidesz kénytelen a nyilvánosság előtt keményen fellépni Balogh ellen.

Az már a frakcióból való kilépésekor eldőlt, hogy a 2014-es parlamenti választáson nem őt indítják képviselőjelöltnek a Kecskemét egyik városrészével megnövelt felső-kiskunsági körzetben, ahol az egykori kisgazda Balogh az utóbbi választásokon mindig simán hozta a körzetét. Mind a mai napig nem nevezték azonban meg a Fidesz képviselőjelöltjét ebben a körzetben. Kerényi János kérdésünkre elmondta: a jövő héten eldől, ki lesz a körzetben a Fidesz jelöltje. Nevet nem mondott, annyit azonban elárult: helyi jelöltben gondolkodnak.

Helyi informátoraink szerint volnának a hatalomnak erőteljesebb eszközei is, hogy Baloghot megszorítsák. Állítólag nem működik a tésztaüzem, amit pályázaton nyert, sem a gyümölcslé-készítő gép, a pályázaton nyert gépkocsikat Balogh családtagjai használják. Csakhogy Balogh azt fontolgatja, hogy jövőre esetleg elindul független képviselőjelöltként a parlamenti választáson. Ennek lehetőségét a Fidesz választási törvénye megkönnyítette. Balogh nem vállalható, mert ellenzéki kampányszélben rengeteg emancipált városi nő szavazatát elvesztenék vele, a Fideszben pedig még élénken emlékeznek Mikola István 2006-os szinglihordás megszólalásának katasztrofális hatására. Ugyanakkor ha elindul, helyben még mindig képes sok szavazatot szerezni – elvenni a Fidesz jelöltjétől.

Van még egy csavar a történetben: miközben az ellenzéknek hangosan kell kiabálni, hogy a vak komondoros hazudozó, asszonyverő Baloghnak nincs helye a kifinomult magyar közéletben, az érdekük éppen az volna, hogy igenis induljon el függetlenként az egyéni körzetben. Ügyvédje szerint ugyanis büntetlen előélete, beismerő vallomása, a sértett megbocsátó magatartása miatt minimális az esély, hogy végrehajtható szabadságvesztésre ítélik, anélkül pedig nem fogják eltiltani a közélettől.

Ha viszont Balogh József újra elindulna a választáson, amit ügyvédje tudomása szerint még nem döntött el, akkor a jobboldali szavazatok háromfelé oszlanának: közte, a Jobbik, továbbá a Fidesz hivatalos jelöltje között, ami növelné a baloldali közös jelölt, Király József Bács-Kiskun megyei MSZP-elnök esélyeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.