A Fidesz tovább szigorít

Különösen súlyos bűncselekmények esetében korlátlan ideig, míg egy másik javaslat szerint öt évig tarthat az előzetes letartóztatás.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a módosító indítványokat a Fidesz-frakció javaslatára nyújtotta be – közölte tegnap Rogán Antal, a párt képviselőcsoportjának vezetője. Elmondta azt is, hogy várhatóan kezdeményezni fogják: az Országgyűlés már hétfőn fogadja el azt a jogszabályt, amely megakadályozná, hogy az ároktői banda újabb tagja kerüljön házi őrizetbe. Így november 21-én már hatályban lehet az a rendelkezés, amely szerint nem szűnik meg az előzetes letartóztatás, ha a vádlottal szemben 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt indul eljárás.

Az ároktői banda másik két tagja a házi őrizetből megszökött, a hatóságok Svájcban fogták el őket. Amennyiben hétfőn már zárószavazás lesz az előterjesztésről, a törvénymódosítás november 21-én hatályban lesz. Így megakadályozhatják, hogy november 22-én K. András, az ároktői banda egy másik tagja is házi őrizetbe kerüljön, mert ma az előzetes letartóztatás ideje legfeljebb négy év lehet.

A Magyar Helsinki Bizottság a képviselőkhöz kíván fordulni, hogy felhívja a figyelmüket arra: a törvénymódosítás ellentétes az emberi jogok európai egyezményével, de a magyar alaptörvénnyel is – közölte Kádár András Kristóf társelnök. Hangsúlyozta: a strasbourgi emberi jogi bíróság több döntése is figyelmeztet arra, hogy a fogva tartás időtartamát nem lehet önkényesen megszabni.

Néhány hónapnyi előzetes letartóztatás esetén még elfogadják, hogy a fogva tartást a szökés vagy elrejtőzés veszélyével indokolják, de ha valaki hosszabb időt tölt a rács mögött, azt igen alaposan meg kell indokolni, bizonyítékokkal alátámasztva, hogy a gyanúsított tényleg szökni készül.

A jogvédő emlékeztetett rá: előfordult, hogy Strasbourgban hat hónap előzetest is észszerűtlenül hosszúnak minősítettek, más esetekben kilenc hónapos, másfél éves, illetve két év négy hónapos fogva tartás miatt kötelezték kártérítés fizetésére a magyar államot, de a majdnem négy és fél évet egy különösen súlyos, élet elleni bűncselekmény gyanúsítottja esetében is soknak tartották.

Az ároktői banda kapcsán Kádár András Kristóf aggályosnak tartja, hogy négy év alatt még elsőfokú bírósági ítélet sem született. Ez szerinte egyértelműen arra utal, hogy az igazságszolgáltatási szervezet vagy rosszul dolgozik, vagy nem áll rendelkezésre megfelelő kapacitás. Így szerinte nem a fogva tartásra kellene költeni, inkább ezt a pénzt a technikai eszközök fejlesztésére lenne célszerű fordítani, különben Magyarországnak arra kell számítania, hogy a strasbourgi bíróság rendre elmarasztalja az államot.

Ároktő
Ároktő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.