Nem kapnak segítséget a patikusok

Az egészségügyért felelős államtitkárság nem kíván közreműködni abban, hogy meghosszabbítsák a patikusok tulajdonszerzésére megállapított januári határidőt – derül ki a tárcának a Népszabadság kérdésére adott válaszából.

A minisztériumnál úgy látják, hogy volt elég idő a 25 százalékot meghaladó tulajdonrész megszerzésével kapcsolatos teendőkre, illetve azt tapasztalták, hogy erre az érintett patikusok állami hitel és egyéb segítség nélkül, önerőből is képesek. A kormányzati válasz hangsúlyozza azt is, hogy a kormánynak nem célja a patikák hitelfelvételét ösztönözni, az államilag támogatott hitelprogramot „mindössze” végszükség esetén a rászorulók segítségének szánták.

Egy hete számoltunk be arról, hogy kutyaszorítóba kerültek a patikusok. Sorra kapják az ÁNTSZ felszólító levelét, hogy január elsejéig vásárolják meg gyógyszertáruk legalább negyedét, különben azt visszaminősítik drogériává. Az ÁNTSZ levele azért súlyos fenyegetés, mert az érintettek egy része nem talál egyetlen olyan bankot sem, amely hajlandó lenne folyósítani a kedvezményes hitelt. A Népszabadságnak több patikus is elmondta: próbálkoztak halasztást elérni a kamaránál és a tárcánál. Arra kérték a kamarai elnököt, járjon közbe, hogy módosítsák a 25 százalékos tulajdon megszerzésére előírt határidőt, erre azonban nem kaptak pozitív választ. Saját kamarájuktól is csak annyi segítséget kaptak egyelőre, hogy az kirakott az internetes honlapjára egy felhívást, hogy az érintettek egyénileg jelezzék, ha a banki ügyintézésben elmaradnak. Szerettük volna megtudni a Magyar Gyógyszerész Kamarától, hogy a köztestület eddig hány problémás hitelfelvétellel kapcsolatos esetet gyűjtött össze, ám egy hete nem sikerül az illetékes, a témával kapcsolatban a nyilatkozatra magának kizárólagos jogot formáló elnöknek erre időt szakítania.

Hankó Zoltán elnök ugyanakkor korábbi cikkünkre reagálva a Klubrádiónak elismerte: ők is jól tudják, hogy a kedvezményes hitelkonstrukció országosan egyenletes elérhetősége nem biztosított. Az OTP és a Magyar Fejlesztési Bank között két hete született meg a hitel folyósításával kapcsolatos megállapodás. A kamara elnöke közölte: tudomása szerint az egészségügyért felelős államtitkár levélben fordult az MFB vezetőihez, hogy segítsenek a hitelfelvételt akadályozó kommunikációs problémák kezelésében. Hankó megerősítette, hogy a jelenlegi szabályozás értelmében amennyiben 2014 elejére nem biztosított a 25 százalékot meghaladó gyógyszerészi tulajdonlás a gyógyszertárakban, akkor az érintett gyógyszertárak elveszíthetik a közfinanszírozási szerződéseiket. A Magyar Gyógyszerész Kamara adatai szerint mintegy 839 patikában nincs többségi tulajdonrésze a gyógyszerésznek, ebből 487-ben pedig nem éri el a 25 százalékot sem. A törvényben előírt tulajdonrendezéssel az érintett üzletek közül 390-400 tartozik valamilyen gyógyszergyártói vagy egyéb patikalánchoz.

A patikaliberalizáció felszámolásáról szóló törvény szerint 2017. január 1-jéig minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek kellene birtokolnia a vállalkozás 51 százalékát, méghozzá úgy, hogy az első 25 százalékos tulajdonrészt 2014 januárjáig meg kell szerezniük az érintetteknek. A patikatulajdon megszerzését az állam kedvezményes hitelkonstrukcióval is támogatja. A célra tízmilliárdot különített el a kormány, ennek egy részéhez az MFB által finanszírozott kedvezményes, maximum háromszázalékos hitel formájában, vagy az úgynevezett tőkealap-konstrukció keretében juthatnak hozzá.

Drogériává minősíthetnek vissza egyes patikákat
Drogériává minősíthetnek vissza egyes patikákat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.