Háború indult a földekért

„Győztünk!” – jelentette be hétfőn Kishantoson Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, majd a jelen lévő mintegy 150 demonstráló üdvrivalgását követően hozzátette: „A győzelem azt jelenti, hogy megindult egy hosszú és nehéz háború”. A látszólagos ellentmondás feloldására közölte: a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) munkatársai azzal a szándékkal érkeztek Kishantosra, hogy az október 31-én lejárt bérleti szerződésre hivatkozva visszavegyék a 450 hektárt művelő biogazdaságtól az állami földeket, ám a kft. vezetői az átadás-átvételi jegyzőkönyvbe azt íratták be, hogy nem hajlandók átadni a szóban forgó parcellákat. Mint ismert, az Ángyán József egykori fideszes agrárállamtitkár szakmai felügyelete alatt működő, nemzetközi hírű ökogazdaság egyetlen hektár földet sem nyert az új állami földhaszonbérleti pályázaton, termőterület híján pedig a csőd szélére került. Ács Sándorné a hétfői demonstráción arról is beszélt, hogy mivel a földeket nem adták át az NFA képviselőinek, így azok arra kényszerültek, hogy a Kishantosra érkező új bérlőkkel a mező szélén állva írják alá a birtokbavételről szóló papírokat.

Az NFA döntése ellen a Greenpeace vezetésével 150 civil szervezet fejezte ki tiltakozását, a biogazdaság megmentéséért kampányoló petíciót eddig 5600-an írták alá. A Greenpeace aktivistái az átadás-átvételi aktusra időzített demonstráción követelték az általuk érvénytelennek tekintett pályázatok visszavonását, és az új bérlőkkel kötött szerződések megsemmisítését, egyúttal azt kérték a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, valamint az NFA-tól, hogy a döntésüket megalapozó hiteles adatokat és bizonyítékokat tárják a nyilvánosság elé.

Azt egyelőre nem tudni, mi következik a földátadás megtagadása után. Ács Sándorné beszédében úgy fogalmazott: egészen mostanáig a békés megoldást szorgalmazták, ám innentől fizikailag is kénytelenek lesznek megvédeni a biogazdaság által használt területeket. Arra nem tért ki, hogy pontosan milyen módon kívánják megóvni a parcellákat. Annyit elárult: semmisségre hivatkozva bíróságon támadják meg az NFA és az új bérlők által megkötött haszonbérleti szerződéseket.

Megkérdeztük a földalapkezelőt, terveznek-e jogi lépéseket a birtoktestek visszaadását megtagadó kishantosiak ellen, illetve miként kívánják biztosítani az új bérlők számára a földek tényleges használatbavételét, ám válaszok helyett csak egy közleményt kaptunk. Ebben azt írták: „az NFA a Hantos térségében kiírt földhaszonbérleti pályázatok ügyében is kizárólag szakmai szempontok alapján hozott döntést, ahogyan azt a jogszabályok előírják. Az NFA ellen intézett hétfői támadások nélkülözik a szakmaiságot, azok kizárólag politikai tartalmúak”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.